Mappåtkomst

Inte löst
Detta ämne innehåller 12 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  user-325649 3 år, 4 månader sedan.
Skapare
user-325649
Åskådare

I  nr 19/2020 beskriver tidningen 6 säkerhetskontroller och inställningen man kan göra för att skydda datorn, varav ”reglerad mappåtkomst” är en. Jag följer anvisningarna men får bara upp en ruta med följande text:

Din IT-administratör har begränsat åtkomst till vissa områden i den här mappen. Det du försöker komma åt är inte tillgängligt. Kontakta din IT-support för mer information.

Hur kommer jag förbi detta hinder?

/toel

Vad använder du för antivirus-/säkerhetsprogram på datorn?


user-325649
Åskådare

    Bitdefender Antivirus Plus

    /toel

    Testa att stänga antivirusprogrammet, och även om du har andra säkerhetsprogram, för att se om det fungerar bättre. Windows inbyggda säkerhetsfunktioner lägger sig nämligen på en ”lägre nivå” (vilket är bättre) än många vanliga säkerhetsprogram, vilket kan få effekten att det inte går att kombinera Microsofts skydd med somliga skydd från andra utvecklare.

    När du har testat, glöm inte att aktivera ditt skydd igen.


    user-325649
    Åskådare

      Nej, samma svar ”Sidan ej tillgänglig… Din IT-administratör osv…

      Testa att köra Microsofts systemfilsgranskare för att se om den hittar något. Du kan även testa att köra exempelvis Malwarebytes för att se om det är något sabotageprogram som orsakar problemet.


      user-325649
      Åskådare

        Systemfilsgranskaren ser ”farlig” ut att ge sig på ifall man gör fel, tror inte jag klarar det utan att det slutar illa, avvaktar med det ett tag. Körde Malwarebytes som hittade 181 potentiellt skadliga program och två skadlig kod Malware 67910. Googlade på detta men fick ingen träff.  Tycker även det verkar märkligt att Inte Bitdefender markerar hotet eftersom de påstår sig ha suveränt skydd mot malware.

        Bitdefender är ett antivirusprogram medan malware inte är virus, så det är inte så konstigt. Däremot kan virus ”öppna upp” och släppa in malware så man kan säga att de har med varandra att göra, men det är i praktiken olika programtyper.


        user-325649
        Åskådare

          Det förklarar ju den saken, men inte varför mappåtkomst inte tillåts.

          Det finns säkerhetsprogram som så att säga ”trampar varandra på tårna” så att de kan användas samtidigt. Det är till exempel därför som man aldrig ska ha två antivirusprogram eller två brandväggar installerade samtidigt. Det kan vara så att blotta närvaron av Bitdefender blockerar och stör funktioner som reglerade mappåtkomsten behöver för att fungera.


          user-325649
          Åskådare

            Ja, datorer blir man ju aldrig riktigt klok på, dock tycker jag det vore en bra idé att tidningen i samband med att man rekommenderar läsarna att tillämpa olika åtgärder i form av inställningar och nya programinstallationer, även talade om vilka problem man kan stöta på, vad det kan bero på och hur det ev. kan åtgärdas. Som det är nu ödslar man en massa tid på att själv försöka lista ut orsaken och när inte det löser problemet ber man tidningens forum om hjälp, men som inte heller löser problemet eftersom det finns så många tänkbara orsaker. Det blir en negativ spiral som istället leder till irritation och frustration. Jag vet fortfarande inte vad som orsakar mitt problem – bara att det kan ha ett flertal tänkbara orsaker…

            Samtidigt så kommer det hela tiden nya program (uppskattas) som tidningen beskriver och  rekommenderar för att lösa olika problem samt förbättra funktioner och prestanda. Jag vill minnas att redaktionen för ett bra tag sedan skrev att i samband med att man rekommenderade nya program så skulle man samtidigt nämna vilka gamla program det nya ersätter och som därmed kunde avinstalleras. Jag kanske läser slarvigt, men jag har bara sätt detta nämnas vid 1-2 tillfällen. Och ju fler program man som vanlig hemmaanvändare installerar och som kanske gör samma sak på lite olika sätt – och som därmed tar upp mer och mer och processorkraft och diskutrymme så blir det kanske kontraproduktivt i slutändan.  Jag skulle därför uppskatta att ni experter kunde lista de program ni anser en vanlig användare bör ha i datorn förutom Windows, webbläsare, antivirus,  och e-posthanterare förstås. Vidare är det i mitt fall önskvärt med ett bildbehandlingsprogram, ett program för att städa och rensa, felsöka m.m.m. Själv har jag många program som jag sällan eller aldrig använder, men som jag installerade därför att tidningen berättade om alla fördelar.

            /toel

             

            Jag ska se om jag lyckas få med allt.
            När vi skriver om nya program så brukar vi även ta upp vilka program som det kan ersätta och som därmed kan plockas bort. Möjligtvis att det har missats något gång men vanligtvis brukar det finnas med när det är relevant. Däremot brukar vi bara ta med det när ett program verkligen ersätter något annat till fullo.
            Det du skulle vilja se angående eventuella problem och orsaker så har jag full förståelse för det. Det skulle vara strålande om det gick att fixa, men tar även upp den främsta orsaken till att det inte går – det finns så många tänkbara orsaker som omfattar exempelvis vilket operativsystem som används, vilka andra program som finns installerade och vilka som körs samtidigt et cetera. För att täcka upp bara de vanligaste detaljerna skulle det krävas mångdubbelt antal sidor för att skriva om problem och orsaker än att faktiskt skriva om själva programmet. Just säkerhetsprogram är ett typiskt exempel på detta eftersom det finns flera olika typer av säkerhetsprogram som skyddar mot olika saker, och ibland överlappar dessa funktioner varandra så att man antingen har två program som gör samma sak, eller kanske sätter krokben för varandra så att inget av dem fungerar ordentligt.

            Även ditt andra förslag, att skriva vilka program en vanlig användare behöver skulle vara väldig intressant men även den faller på en sak – det finns ingen ”vanlig” användare. Om vi bortser från sådant som subjektivt tycke och smak kan en programrekommendation behöva tre bitar information om användaren som vill ha rekommendationen:
            1) Vilka funktioner behöver programmet?
            2) Hur duktig är användaren (subjektiv bedömning men ändå viktig)?
            3) Hur mycket får programmet kosta?
            Låt oss ta ett rit-/bildredigeringsprogram som ett exempel, och att svaren på de tre punkterna är ”grundläggande”, ”nybörjare” och ”inte ett dugg” borde svaret bli att använda Foton som är inbyggd i Windows 10. Om svaren däremot är ”avancerade”, ”mångårig erfarenhet” och ”priset är inget problem” blir svaret Photoshop CC.
            Det är samma sak med e-postklienter – ska man använda E-post som är inbyggd i Windows 10, eller Thunderbird eller betala några tior för ett abonnemang som inkluderar fullskaliga Outlook? Kanske till och med strunta i e-postklient och bara använda webmail?
            Det finns en närmast oändlig mängd kombinationer, och gör man en förenklad sammanställning är det fler som kommer att falla utanför ramarna än som får hjälp av rekommendationerna. De program som jag föredrar är ett utbud anpassat efter mig och som kanske inte skulle hjälpa dig ett dugg.

            Däremot kan jag komma med ett konkret råd baserat på det du skriver. ”Själv har jag många program som jag sällan eller aldrig använder, men som jag installerade därför att tidningen berättade om alla fördelar.” Ett program erbjuder bara fördelar om man använder det, och ett program man aldrig använder ger inga fördelar. Om du inte använder dem så kasta ut dem. De gör ingen nytta av att bara ligga och ta upp plats på datorn, däremot kan de fortfarande ställa till med trassel antingen i fråga om säkerhetshål om man inte ser till att uppdatera programmet eller att de kan sätta krokben för andra program.


            user-325649
            Åskådare

              Tack för ett bra och välgrundat svar.

              God Jul!

              Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.