Ny ssd-hårddisk

Inte löst
Detta ämne innehåller 2 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av markus-6b9a6c17ff804593 markus-6b9a6c17ff804593 10 år, 1 månad sedan.
Skapare
an123123
Åskådare

Hej, har en fråga om det går att montera en ssd hårddisk och lägga in w7 på ssdn och sedan samman foga den med den gamla hårddisken så att den fungerar utan att göra en ominstallation? Finns det några olika knep för att få igång denna sammankoppling, utan nyinstallation? Jag har w7 på den gamla hårddisken och vill inte gå över till w8.

Jag förklarde kanske mig lite klantigt, men jag menade en nyinstallation av w7 på ssd-hårdisken, men sedan använda den gamla hårddisken som den är utan att överföra den till ssden och om det gick att få den nya w7 installationen på ssden att ersätta w7 på den gamla hårddisken och allt annat är intakt förutom w7 som då finns på ssd-hårddisken. Dessa två olika hårddiskar går kanske inte att få att sammarbeta utan en nyinstallation? Men frågan är fri 🙂

Från soan

Det går att klona en vanlig hårddisk till en SSD med program som exempelvis CloneZilla (http://www.clonezilla.org) men det är inte något som rekommenderas. En nyinstallation är det överlägsna sättet att undvika olika typer av funktionsfel som om man har otur kan leda både till sänkt prestanda och kortare livslängd på SSD:n.

Enkelt uttryckt beror detta på att hårddisken är konstruerad med roterande skivor som i sin tur är indelade i sektorer för att informationen ska kunna indexeras och bearbetas på det sätt som passar den typen av fysisk konstruktion bäst.

En SSD har som bekant en fullständigt annorlunda konstruktion och därmed även ett helt annat sätt att lagra informationen. Att enbart klona en mekanisk hårddisk till en SSD brukar visserligen fungera, men resultatet blir att informationen lagras som på en mekanisk hårddisk trots att SSD:n inte alls är gjord för det. Detta kan leda till en ordentlig prestandasänkning.

En kloning kräver dessutom en hel del efterarbete eftersom Windows initialt försöker arbeta på samma sätt som den nya hårddisken (SSD:n) med inställningarna som gjordes för den gamla mekaniska. Därför måste man bland annat korrigera TRIM, stänga av indexeringar och defragmentering med mera.

Kort sagt, vill du klona en mekanisk hårddisk till en SSD – testa Clonezilla eller något liknande program, men jag rekommenderar det inte. Gör en i stället en fräsch ominstallation av Windows 7 (eftersom du vill använda det operativsystemet), så får du både ut mest av din SSD.

I nummer 7 skriver vi om programmet DriveClone i en artikel som beskriver hur det går till att flytta allt från en hårddisk till en SSD. Programmet finns förstås på cd-skivan till det numret, som utkommer den 28 april.

Vänligen
Markus Dahlberg, redaktör

Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.