Omstart av W10

Löst
Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 2 år, 12 månader sedan.
Skapare
user-536493
Åskådare

PC tidningen 4/2021

Jag måste få fråga. Omställa till vad? Från när W10 installerades på min dator? som var när W10 introducerades.  Sedan dess har det ju kommit en hel massa uppdateringar. Eller senaste utgåvan?

Det beskrivna förfarandet var ganska omfattande, men det antyds också ”återställa utan att dina filer och program ändras låter mer arbetsvänligt?

Med tidens gång har jag en ett par media med W10 animerade av PC tidningen. En CD-skiva ”system reparations skiva” datum har jag inte men det var helt i början.  En USB-sticka baserade på PC-tidningen 3*2016 ”Gör en kopia av Windows”

Hur är detta i förhållande till instruktionen om återställa

Den första delen av frågan är på sätt och vis aningen felaktigt ställd, men jag ska förklara varför. Enkelt uttryckt ska man alltid se till att den version av Windows 10 är den senaste, framför allt om man ser till de stora halvårsuppdateringarna. Därmed kan man säga att Windows återställs till den senaste versionen eftersom det är den man ska se till att ha installerad redan innan återställningen, så att återställa till gamla versioner är i sig inte något relevant alternativ. Med det sagt så kan det saknas några av de senaste ”småuppdateringarna”, men Windows har hela tiden blivit allt bättre på att få med även dessa vid en återställning så det ska inte innebära något problem.

Det stämmer att det an beskrivas som mer arbetsvänligt att återställa men behålla filer och program, men det beror lite på varför man behöver återställa datorn. Om det är Windows i sig själv som inte fungerar som det ska så är det smidigast. Om det däremot är något program eller till och med virus som har ställt till det kan man behöva rensa hela systemet, annat återställer man Windows men behåller det som orsakar problemet.

Den sista frågeställningen förstår jag inte riktigt eftersom den verkar blanda olika saker – säkerhetskopiering av Windows (troligtvis då också egna filer eftersom att bara säkerhetskopiera Windows vore poänglöst), och reparation av Windows.


user-536493
Åskådare

    Jag kommer tillbaka till min tidigare fråga. PC tidning/3 2016 ”gör en kopia av Windows” (Steffen Slumstrup Nielsen) ”Media Creation Tool”

    I texten ”I det annars strålande W10 finns ingen sådan möjlighet (jämfört då med W7-8), därför bör du på egen hand göra en säkerhetskopia.”  Och det är det jag har då på en USB sticka.  Här är jag lite osäker, är detta detsamma som återställning som finns i ”Inställningar”

    Till att börja med skulle jag vilka säga att min personliga uppfattning om det som står i Steffens artikel är väldigt inaktuellt eftersom det är över fem år gammalt. Det har hänt väldigt mycket sedan dess när det handlar om hanteringen av Windows 10 som går det mycket enklare att hantera operativsystemet nu för tiden. Bland annat har verktygen som finns hos Microsoft uppdaterats så att de hanterar individuella installationer betydligt effektivare nu för tiden, och även de inbyggda verktygen för att göra återställningar av Windows erbjuder helt andra möjligheter än bara får ett par år sedan.

    Men för att faktiskt svara på din fråga, ”Här är jag lite osäker, är detta detsamma som återställning som finns i ”Inställningar”?”, så är svaret ja, men att de moderna verktygen utklassar de gamla verktygen fullständigt.

    Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.