Plötsligt avslut-omstart

Inte löst
Detta ämne innehåller 7 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 8 år, 7 månader sedan.
Skapare
ulf-g
Åskådare

Datorn stänger av sig plötsligt för att därefter starta om igen, varvid inloggning åter måste göras. Detta kan hända slumpvis och med godtyckligt program.

Samma sak hände även tidigare med Windows 7 som nu händer med Windows 10.

Nuvrande program Windows 10 Pro. Tidigare Windows 7 Ultimate.

Processor Intel I5, Minne 8 GB DDR3, Hårddisk SSD 240GB + 2x250GB

Det där är en typ av problem som kan ha mängder av olika orsaker, vilket gör att det kan krävas väldigt mycket detektivarbete för att förhoppningsvis lösa det. Det första som behövs göras är att se till att datorn inte startar om automatiskt när det kraschar. Då borde det visas en blå skärm med en ledsen smiley och mer eller mindre kryptiska meddelanden om vad som har gått fel. För att stänga av den automatiskt omstarten, gör följande:

1. Högerklicka på Start-knappen och välj System.
2. I fönstret som öppnas klickar du på Avancerade systeminställningar i vänsterkolumnen.
3. I rutan som öppnas, se till att fliken Avancerat är vald, och klicka på knappen Inställningar som finns i rutan Start och återställning.
4. I rutan Systemfel, se till att alternativet Starta om automatiskt inte är markerad, och klicka på OK. Nu kan du stänga alla fönster och dialogrutor.
Nu är det bara att vänta tills nästa gång datorn kraschar, då borde det stanna vid den blåa skärmen tills du trycker på något. Antingen fotografera skärmen med mobiltelefonen eller om du föredrar att skriva av exakt det som står på skärmen för att dokumentera felkoderna. De borde kunna hjälpa oss att felsöka.


ulf-g
Åskådare

    Blå skärm visas aldrig. Datorn slocknar bara för att därefter starta om varvid inloggning krävs igen. Kan detta förtydligande bidraga till något förslag till lösning av problemet?
    Ulf-GS

    Tyvärr gör det snarast mysteriet större eftersom det inte blir några felmeddelanden. Har du kommit på någon gemensam nämnare för när datorn dyker, till exempel att du startar något specifikt program, använder någon specifik hårdvara, använder något som är grafikintensivt, eller något liknande?


    ulf-g
    Åskådare

      Problemet kan uppstå vid vilket program som helst, helt godtyckligt och med olika tidsmellanrum.
      En ide’ som slog mig.Kanske det skulle kunna varavtaggregatet so plötsligen, utan anledning kopplar nelr?
      Nätaggregatet är Corsair 550W medv5 års garanti och har inte använts överdrivet mycket.

      Vi verkar tänka i samma banor, det låter som att det skulle kunna vara nätagget, vilket faktiskt är något av en förbrukningsvara som tappar effekt ungefär som bilmotorer tappar hästkrafter med åldern. Det brukar dock krävas att belastningen ökar vilket pressar upp strömförbrukningen så att den passerar nättaggets effekt för att datorn ska ”dyka” och 550W är ett hyfsat kraftfullt agg som det krävs ganska mycket för att överbelasta.

       

      En av de vanligaste orsakerna till problem med strömförsörjningen är om man har bytt utrustning i datorn så att det ursprungliga har blivit för svagt, och oftast handlar det då om att man bytt till ett kraftfullare grafikkort (som brukar kunna vara strömslukare).

       

      Har du bytt någon hårdvara den senaste tiden i anslultning till att problemen började?


      ulf-g
      Åskådare

        Nej. Jag har inte bytt någon hårdvara under den tid detta problem pågått.

        Efter att ha jagat en del verkar det som att de flesta lösningar inkluderar att du tar datorn till en verkstad. Bortsett från det vi redan har varit inne på att strömförsörjningen inte skulle vara tillcäkligt, omfattar andra förslag sådant som

         

        1. Överhettning, vanligtvis på grund av damm på kylflänsarna och heatpipes vilket försämrar kylningen och kan få datorn att stänga av sigf/starta om vi vad som närmast kan beskrivas som självförsvar. Damm kan även leda till kortslutning på moderkortet.

         

        2. En defekt minneskapsel, så när datorn försöker arbeta på ett specifikt minnesområdet kraschar datorn. Här kan man prova sig fram genom att plcoka ut en minneskapsel åt gången och/eller byta plats på dem för att se om det blir någon skillnad.

         

        Andra förslag på hårdvara som håller på att haverera är grafikkortet och hårddisken.

        Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.