Problem med partitioner

Inte löst
Detta ämne innehåller 11 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  Bellet205 4 år, 2 månader sedan.
Skapare
Bellet205
Åskådare

Min C-disk en SSD-disk på 250GB i min stationära dator med WIN10 var nästan full så jag har investerat i en större SSD på 1TB. Jag har clonat C-disken till min nya SSD-disk med programmet EaseUS Todo Backup. Det har blivit en kopia med partitioner som den gamla SSD-disken. Se bif. filer.

Hur gör man för att partitionera den nya SSD-disken så att jag utnyttjar den nya storleken. När jag kollar i Utforskaren så är den nya disken på endast 222GB.

Tacksam för att erhålla hjälp hur jag skall göra steg för steg.


Bellet205
Åskådare

    Jag ser att det har strulat med bif. filer, så jag skickar den som saknas.

    Bifoga filer:

    Det kan eventuellt bli riktigt rörigt, för som det ser ut nu på bilderna har den nya SSD:n enhetsnummer H och kan inte agera systemhårddisk eftersom den tidigare hårddisken fortfarande är ansluten. Först behöver du dra ur sladdarna till den gamla SSD:n och se om datorn start med den nya och att den nya får enhetsbokstaven C.

     

    När det handlar om att expandera partitionen skulle jag rekommendera EaseUS Partition Master som finns i Fördelszonen. Det är egentligen ganska enkelt att expandera en partition, men i det här fallet krävs det att du gör två saker:

    1. Att du raderar partitionen som är 693 gigabyte så att det inte är en partition utan icke allokerat utrymme.

    2. Flyttar det utrymmet så att det ligger precis efter det som just nu heter H: på din bild. För att kunna expandera en partition måste nämligen utrymmet som ska expanderas och utrymmet som ska användas för expansionen ligga precis bredvid varandra (se bild).

    Allt sånt kan du göra med Partition master.


    Bellet205
    Åskådare

      Med datorer kommer alltid överraskningar som man inte har räknat med när man inte är datakunnig. Jag tänkte att jag skulle planera ett diskbyte till en större SSD disk noggrant men då hamnar jag i partitionsproblem, men det kommer förmodligen flera men det är skönt att det finns hjälp att tillgå.

      Att radera partitionen på 693 GB har jag gjort men att flytta den har jag avvaktat med.

      Jag försökte tanka ner programmet EaseUS Partition Master Free men jag stötte på patrull eftersom det skulle ha system 32 och jag har system 64. Se bif.fil. Tyvärr har jag inte kunnat använda artikeln och  programmet som kanske löser problemet.

      Outgrundliga äro datorernas vägar.

      Det har faktiskt inte något med 32-bitars eller 64-bitars att göra, programmet fungerar utmärkt även på 64-bitars Windows. Däremot kunde den inte installera en fil eftersom installationen inte kunde radera den befintliga filen. Jag skulle gissa att det kan bero på att filen som redan finns där används av något program. Testa att starta om datorn och försök igen.

       


      Bellet205
      Åskådare

        Nu funkar det bättre, men jag kommer bara till en betalversion av programmet EaseUS Partition Master Free.

         

        Vilken version står det att programmet har?


        Bellet205
        Åskådare

          Jag har version 13.8 av programmet EaseUS Partition Master men jag kunde inte komma till version 12.10 som skulle vara en gratisversion.

          Jag har Googlat på Partitionsprogram och hittade ett som heter Mini Tool Partition Wizard. Med artikeln i PC Tidningen fick jag hjälp att förstå problemet. Hoppas att jag har gjort rätt för att utöka E:partitionen till 915 GB. Se. bil fil.

          Kommer datorn att starta när jag har bytt C disken till en E disk?

          Är det något mer jag behöver förbereda eller tänka på innan jag tar fram mina verktyg för att öppna datorn och byta SSD disk?

           

          Bifoga filer:

          När jag tittar på bilden ser partitionerna rätt ut, men det är ett par saker som jag är fundersam över och där det bara är att testa.

          1. Den nya enheten heter E: men det kan eventuellt korrigera sig själv när datorn startar på den enheten.

          2. Den gamla har parametrarna systemstart, växlingsfil et cetera medan den nya bara har Primär partition. Det är också en sak som eventuellt kan korrigera sig själv precis som med punkt 1.

          Det enda jag kan föreslå är att du öppnar datorn (nu pratar jag om en stationär, jag vet inte vad det är för dator du har) och enbart flyttar data- och strömsladd från den gamla enheten till den nya. Strunta i att montera eller plocka bort något utan flytta bara sladdarna från den gamla enheten till den nya, och sedan testar du att starta datorn. Om allting fungerar kan du stänga av datorn och slutföra monteringen. Om det däremot inte fungerar flyttar du bara tillbaka sladdarna och startar datorn med den gamla enheten så att det går att fortsätta att preparera den nya.

          Vad är det för tillverkare på den nya SSD:n?


          Bellet205
          Åskådare

            Jag har köpt en Samsung 860 EVO disk på 1TB och jag har en stationär dator med en massa kablar på ett trångt utrymme.

            Jag har också tänkt som du skriver att allt skulle vara klart och att jag inte har glömt något innan jag börjar skruva på datorn. Jag har tänkt att endast byta den gamla hårddisken mot den nya  och hoppas att det funkar.

            Skulle det inte funka får jag göra som du skriver att montera tillbaka den gamla hårddisken igen. Då behöver jag mera goda råd.

            Men eftersom du har en Samsung – använde du det medföljande programmet för att klona den gamla enheten till den nya? Då borde den nya enheten fungera, möjligtvis om det har ställt till det att du har kört bägge samtidigt. I så fall är det ju bara att blåsa den nya enheten och klona en gång till, och sedan flytta sladdarna innan du startar datorn igen. Jag har nämligen för mig att när man använder det medföljande programmet så frågar det om det ska utnyttja hela utrymmet på nya enheten (om det är större än den du klonar från) eller om du vill göra en exakt kopia.


            Bellet205
            Åskådare

              Tack för alla förslag och hjälp.

              När jag kom på tanken att jag skulle byta SSD disken till en större SSD disk, trodde jag att alla SSD diskar hade lika anslutningar som en hårddisk. Jag blev förvånad när jag öppnade datorn och jag kunde inte hitta någon SSD disk. Jag kontaktade DELL och fick då info om att det var en annan typ av SSD disk i datorn. Enl. specifikationen är det en SSDR,256,S3,MCARD,LITEON,M6M som finns datorn, så där grusades planerna på att byta diskar.

              Kollar jag på Lagring så är appar och funktioner 150GB. Jag är förvånad att det är så mycket som 150GB med appar och funktioner. Vad är funktioner, skall de inte finnas i WIN10?

              Systemfiler och reserverat utrymme 51,5GB. Detta utrymme är förmodligen WIN10.

              Tillfälliga filer, Papperskorgen, har jag tömt men det är fortfarande 1,35GB kvar.

              Jag har inga Bilder, Musik eller Dokument mappar i C disken.

              Bif.fil Lagring

               

               

              Bifoga filer:
              Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.