Skapa egen domän

Inte löst
Detta ämne innehåller 34 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 8 år, 5 månader sedan.
Skapare
hummelon
Medlem

Vi vill skapa en egen windows-domän för att ansluta datorer och komma åt flera saker på flera olika datorer. Vi har tittat på windows-server 2012 men hur funkar det?

Vad är det för funktioner nu hade tänkt att använda den till?

Det är ett fullt fungerande användningsområde, men det låter som en lösning för ett litet eller medelstort företag att satsa på. Dels finns den ekonomiska aspekten att Windows Server-programvaran kostar väldigt mycket, det kommer även att krävas en dedikerad server för ändamålet (till exempel att satsa på den väl inkörda kombinationen av en Proliant-server tillsammans med den HP-specifika versionen av Windows Server) plus att samtliga klientdatorer måste köra Windows 10 Pro eller motsvarande av de äldre operativsystemen för att  kunna arbeta mot en domän. Utöver detta krävs det ett stort tekniskt kunnande av en IT-tekniker för att konfigurera systemet på ett effektivt sätt. Så om du frågar för ett företags räkning, med runt 10 anställda eller fler, kontakta Microsofts företagsavdelning så kan de hjälpa dig med precis vad som helst.
http://www.microsoft.com/sv-se/business/default.aspx

Om det däremot är för hemanvändning skulle jag inte rekommendera det systemet, utan i stället köra med enskilda datorer använda en ordentligt NAS för lagring och extrafunktioner.


hummelon
Medlem

    Går det inte att köra windows-server på en NAS, har även sätt att man kan ladda ned en gratis iso avbild av windows server. Finns det tidigare versioner som funkar med win 7/8/8.1. Varför går det inte att ansulta win 8.1 home till domän, går det att installera något tillägg som gör att det funkar?


    hummelon
    Medlem

      Vad menar du för extrafunktioner?

      Det förenklade svaret är att det inte går att köra Windows Server på ett NAS då den förkortningen står för Network Attached Storage, eller nätverkshårddisk som det kallas på svenska. Det är helt enkelt bara en fillagringsenhet som alla på ett nätverk kan nå. En server kan fungera som ett NAS, men ett NAS kan inte vara en server. Och för att förtydliga – med en server menar jag en maskin som verkligen styr hela nätverket med trafikövervakning, Active Directory-hantering (om det är en Windows-server), klientstyrning, säkerhetsprofiler för användare, pushning av information och program, och så vidare.

      Däremot så är moderna NAS nästan som små datorer, och de kan ha väldigt många olika funktioner utöver att agera lagringsenhet för alla på nätverket. Nästan alla kan dela ut USB-skrivare på nätverket, en del har webbserverfunktioner som du vill skapa lokala webbplatser (antingen som ett intranät eller om du vill öppna mot internet), avancerade mailfunktioner, mediabibliotek och mycket mycket annat. Surfa runt lite på exempelvis http://www.synology.se, http://www.dlink.se, http://www.netgear.se med flera för att se vilka extrafunktioner de erbjuder. Eller så surfar du till http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=584 och vad de kallar för NAS-servrar och klickar för de funktioner du är intresserad av och ser vad du hittar.

      Det går säker att ladda hem ISO-avbilder, men det krävs fortfarande aktivering och registrering av programvaran, så för att kunna använda något annat än testversionen måste du köpa programvaran. Av någon anledning anger Microsoft priset i dollar även på den svenska webbplatsen, och där kostar den minsta och enklaste versionen som är avsedd för upp till 25 användare 500 dollar, och sedan tillkommer en licens för varje användare eller enhet som ska ansluta till servern, plus givetvis hårdvaran och du vill inte ge dig på att köra servern på hårdvara som inte är förberedd för det. Det går, men det kan vara en mardröm att få det att fungera. Kort sagt är ingen del i lösningen i närheten av gratis, tvärtom.

      Anledningen till att det inte går att, på ett vettigt sätt, ansluta Home-licenser till en domänserver är just att de är tänkta för hemanvändare där den funktionen är fullständigt bortkastad.


      hummelon
      Medlem

        Har du några tips på hur man kan synkronisera data mellan datorer över internet t ex. Appdata, filer och bakgrundsbild? Finns det något enkelt sätt att användare kan logga in med samma användarkonton på flera datorer? Kan man på något sätt skapa ett intranät med lokala webbsidor/servrar på ett nätverk med eller utan en NAS? Vilka integreringsfunktioner har NAS:ar med Windows, vad är iSCSI för något?

        Jag försöker dela upp frågorna i någon form av punktlista, annars blir det här fullständigt kaos.:)

        1) ”Har du några tips på hur man kan synkronisera data mellan datorer över internet t ex. Appdata, filer och bakgrundsbild?”
        Japp, Windows 10 där alla användarna har onlinekonton och med all synkronisering aktiverad och att användarna uteslutande använder OneDrive (det fungerar även med exempelvis Dropbox och Google Drive, men det är smidigare med OneDrive då det är inbyggt i operativsystemet.

        2) ”Finns det något enkelt sätt att användare kan logga in med samma användarkonton på flera datorer?”
        Det är i princip samma svar som fråga 1, men det kan behövas ett litet förtydligande exempel. Om du har tre personer (A, B och C) och två stycken datorer (1 och 2) kommer bägge datorerna att ha användarkonton för alla tre användarna. Eftersom dessa användarkonton är onlinekonton som synkroniserar information mellan alla datorerna och kontona spelar det med andra ord ingen roll vilken användare som loggar in på vilken dator då alla inställningar och material i OneDrive kommer att finnas på alla datorer.
        Om du dessutom ser till att alla användarna har egna Office365-konto som alla är kopplade till samma domänkonto är interaktionen ännu större.

        3) ”Kan man på något sätt skapa ett intranät med lokala webbsidor/servrar på ett nätverk med eller utan en NAS?”
        Det enklaste är tveklöst att skaffa ett NAS som har webbserver som en av funktionerna, då är det inga problem alls.

        4) ”Vilka integreringsfunktioner har NAS:ar med Windows?”
        Det går inte att ge ett rakt svar på då det är helt beroende av vilket NAS som används. Det är dock inte speciellt många som utnyttjar klientprogram på datorn för en riktigt nära integrering, utan det mesta handlar om att datorn anropar NAS:ets IP-adress, och att kataloger på NAS:et kan mappas upp som enheter på lokala datorer. Mer än så är det inte, men det beror på att det just inte är fullfjädrade servrar utan ”bara” ett NAS.

        5) iSCSi är en form av SCSI men som använder TCP/IP som överföringsprotokoll vilket vanlig SCSI inte gör. SCSI är ett gränssnitt som brukar användas för att överföra information mellan hårddisken och datorn, ej att förväxla med till exempel SATA. Man skulle kunna säga att SCSI förhåller sig till SATA som JPG förhåller sig till GIF där bägge är bildformat men annars har de inget gemensamt.


        hummelon
        Medlem

          Har hittat winodows home server (http://windows.microsoft.com/sv-se/windows/windows-home-server) men har förstått att den är rätt gammal, finns det någon liknande? Skulle du kunna rekommendera en bra nas eller en server?

          Windows Home Server baserade sig just på Windows Server och var en helt underbar lösning, men eftersom det sålde för dåligt är den lösningen inte lägre något att räkna med. Tyvärr, för det var en helt underbar lösning och det har inte kommit något motsvarande efter det.

          Om du har tillgång till nummer 8-2015 av PC-tidningen så finns det ett stortest som grundligt går igenom sju stycken olika NAS med funktioner och alla möjliga aspekter av användande och prestanda.
          Jag kan inte peka på någon specifik NAS och säga att ”den ska du ha” för det handlar om funktioner, priser och en massa annat som inte är objektiv information utan subjektivt vad du tycker passar dig. Jag skulle kunna rekommendera att du tittar närmare på enheter från Synology, Qnap och Asustor. Personligen tycker jag även att den, av säkerhetsskäl, bör rymma minst fyra hårddiskar så att det inte spelar så stor roll om en av dem havererar.


          hummelon
          Medlem

            Hur fungerar Windows Home Server 2011 och Windows Server 2016? Har sett är det är ganska enkelt att installera, men hur fungerar det med servern? Har inget problem med kostnaden då det går att ladda ned gratis (http://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-hyper-v-server-2012-r2) där det är markerat med ”Unlimited”. Vilken server är bra att använda? Har ett webbhotell (one.com), går det att köra Windows Sever där (ska testa)? Finns det någon annan lagringsplats på internet (bäst om gratis) där det går att köra Windows Server? Tack!


            hummelon
            Medlem

              Om man ska ladda ned riktiga win server gäller det endats för 180 dagar, förmodligen kommer uppgraderingsmeddelanden men dessa är bara att strunta i! Har inget problem med detta.

              Nej, det går inte att köra Windows Server på webbhotell, du behöver köra det på en lokal dator.

              Det finns i praktiken bara en version av Windows Server som är vettig att välja och det är Windows Server 2016, eller möjligtvis Windows Server 2012 om du kan få tag på den någonstans. Windows Home Server 2011 kommer att dö den 12 april 2016 (dvs man kommer att lägga ner all support och inga fler uppdateringar kommer att släppas) så den kan jag inte rekommendera. Windows Server 2016 har en utvärderingsversion som fungerar i 180 dagar, och troligtvis kommer den att stänga av funktionaliteten efter den tiden vilket i praktiken skulle göra den värdelös om man inte betalar och låser upp den.
              Hur det fungerar med servern? Det är lite för mycket att ta upp här, men jag kan ge ett beskrivande exempel på vilken nivå hanteringen ligger på. Jag hittade en kurs som tar upp installation och konfigurering av Windows Server 2012 som är på fem dagar och kostar 29000 spänn. Sedan kan det vara vettigt att komplettera den med påbyggnadskursen hur man administrerar Windows Server 2012, den kursen är på fyra dagar och kostar 27000 spänn.


              hummelon
              Medlem

                Så man behöver inte köpa någon egen server om man har webbhotell?

                Tvärtom, webbhotell har inget med saken att göra, du måste ha en egen server.


                hummelon
                Medlem

                  HP ProLiant MicroServer gen 8 verkar vara en bra server, behöver man köpa till saker till den t ex. hårdiskar. Har den windows server förinstallerat? Hur registrerar man en domän? På Microsofts:s hemsida står det att man behöver betala en licens för varje dator som skall anslutas, stämmer detta med servern och hur fungerar det då. En annan konstig sak är att Windows Server 2012 är dyrare på Microsofts hemsida än vissa produkter på Prisjakt. Det är en hel djungel av produkter. Vad menas med ”DEVICE CAL” och ”USER CAL” i produktnamnet? Går det med Windows 8.1 Pro att ansluta till en domän? Som du tidigare nämnt så måste man ha Pro/Ultimate versionen av respektive Windows för att ansluta till en domän, har hittat Windows 8/8.1 Pro Pack för att uppgradera, finns det något liknande för Windows 7. Om inte, går det via Windows Anytime Upgrade att uppgradera till Windows 7 Pro med en OEM-licens då de är mycket billigare?

                  Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.