Spara som PDF går inte längre

Inte löst
Detta ämne innehåller 12 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 3 år, 9 månader sedan.
Skapare
vernerulrik
Deltagare

Det har tidigare varit praktiskt att spara artiklar från nätet i formatet PDF. Jag har då först klickat på de tre punkterna Inställningar, sedan på Skriv ut och sist på Spara som PDF. Men nu går inte detta längre, av någon anledning. Det blir stopp vid ”Läser in förhandsgranskning…” Inläsningen blir aldrig färdig. Vad kan detta bero på?

Det kan kanske bero på vilka artiklar det handlar om och varifrån du försöker hämta dem. Får du något felmeddelande?


vernerulrik
Deltagare

    T.ex. ledare i Aftonbladet och Expressen. Här har jag under många år kunnat föra över dessa till PDF mycket smidigt, det tycks inte gå längre. ”Läser in förhandsgranskning…” blir aldrig färdigläst.


    vernerulrik
    Deltagare

      Inga felmeddelanden.

      Vad använder du för webbläsare? Och om det är Edge, är det den gamla versionen eller nya Chromium-versionen? Edge-version kan du kolla genom att starta Edge, klicka på de tre punkterna och välja Hjälp och feedback / Om Microsoft Edge. Om det står ”Den här webbläsaren har möjliggjorts tack vare Chromium Open Source Project…” så är det den nya.


      vernerulrik
      Deltagare

        Jag använder sedan en tid Chromium-versionen av Edge. Problemet sammanfaller med att jag installerade denna version.

        Påpekas bör att det handlar om artiklar men där jag sparar hela webbsidan i pdf-format. Det har varit väldigt bekvämt för mig under många år. Men nu går det inte längre.


        herrdahlberg
        Deltagare

          Fungerar det i en annan webbläsare eller får du samma fel? I så fall är det problem med utskriftsdrivrutinen.

          Med vänliga hälsningar
          Markus Dahlberg, redaktör


          vernerulrik
          Deltagare

            Var hittar jag drivrutiner i det här fallet, och till vad?

            Har nu en annan lösning, nämligen att spara genvägar till artiklarna. Det blir i alla fall snyggt med ikonen för Edge Chromium! Och så sparar jag utrymme på hårddisken.

            En annan sak du kan testa om du fortfarande vill ha PDF:er är ifall det är fel ”PDF-skrivare” som är vald. Om du klickar på de tre punkterna och väljer Skriv ut… så visas Destination uppe till höger. Om du klickar på den och väljer Visa fler…, dyker det upp fler PDF-alternativ du kan välja?


            vernerulrik
            Deltagare

              Jag hittar inte ”Destination”.

              Men nu har det märkliga inträffat, utan att jag gjort några ändringar: Det tycks fungera igen! ”Läser in förhandsgranskning…” visas endast ett litet ögonblick, sedan kommer sidan upp, som jag sedan kan spara som PDF.

              Vad hände egentligen?

               


              vernerulrik
              Deltagare

                Jag har hittat en lösning!

                Under Layout till vänster finns två alternativ: Stående och Landskap. Om Stående är markerat när fönstret kommer upp fungerar det inte. Då ändrar jag till Landskap och då fungerar det. Men det märkliga är att nästa gång jag vill spara något i PDF fungerar det inte med Landskap, utan då måste jag skifta till Stående igen och då fungerar det.

                Det tycks alltså fungera endast varannan gång, och för att det ska fungera varje gång måste jag varannan gång skifta Layout.


                vernerulrik
                Deltagare

                  Plötsligt fungerar allt som det ska. Inga konstigheter.

                  Outgrundliga äro datorernas vägar ibland. Det är ju trevligt att det fungerar, även om det vore ännu trevligare att veta varför.

                  Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.