Startmenyn visas inte

Inte löst
Detta ämne innehåller 6 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  kjel35 7 år, 6 månader sedan.
Skapare
kjel35
Åskådare

Hej

Jag har en staionär dator och en LapTop, bägge med Windows 10. Sedan en tid går det inte att få upp startmenyn i LapTopen. Då jag klickar med vänster musknapp på Windowsikonen längst ner till vänster på bildskärmen händer ingenting. Då jag klickar där med höger musknapp får jag upp vertygsmenyn, som vanligt med cirka 10 olika val. Vad skall jag göra för att åter kunna starta startmenyn?

Du skulle kunna testa det här och se om det fungerar:

http://pctidningen.se/forum/stall-din-fraga-har/internet/allvarligt-fel

För att inte trassla till det får du däremot gärna fortsätta att kommentera i den här tråden, så att det inte blir förvirring. 🙂


kjel35
Åskådare

    Hej och tack för tipset

    Jag körde den förslagna kommandoraden i Powershell. Datorn höll på en bra stund och jobbade sig igenom en lång rad med kommandon. Det tog mellan 10 och 20 minuter. Då inget mer hände på skärmen lät jag datorn stå en stund till för att vara säker på att allt exekverat klart.

    Dessvärre blev det inget resultat. Efter omstart får jag fortfarande inte upp startmenyn. Då jag klickar på Windowsikonen visas den lilla ringen som visar att något görs i bakgrunden en stund, sedan blinkar ikonerna på ”taskbar” till men startmenyn kommer inte upp.

    Kan jag möjligen skapa ett återställnings-USB på min stationära dator och använda den i LapTopen?

    /Kjell Persson

     

    Jag skulle i stället föreslå att du försöker göra en reparation med den här metoden (http://pctidningen.se/forum/stall-din-fraga-har/windows/stopkodmachine-check-exception) alternativt sparar undan alla viktiga filer och gör en fräsch nyinstallation.


    kjel35
    Åskådare

      Hej

      Jag har skapat installationsmedia på ett USB-minne enligt givet tips. Efter att ha anpassat booten till att använda USBminnet får jag upp ett antal förslag till reparationsåtgärder som alla kräver att det finns en återställningspunkt, media av något slag eller liknande. Jag har inget av detta så detta fungerar inte.
      Jag försöker nu göra en ominstallation där mina filer och installationer sparas. Detta slutar med att datorn står och hänger med en grå skärm i flera timmar innan jag tröttnar på detta. Sitsa chansen är attt installera om Windows 10 från början. Även detta misslyckas med meddelandet att det saknas en viktig fil.

      Finns det något sätt att starta den installation som ursprungligen användes vid uppgraderingen från Win 7 till Win 10?

      Verktygen som finns på den här sidan (samma som i den förra tråden, men jag lägger in den här också så slipper du hoppa mellan trådar – https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10) skapar ett komplett installationsenhet. Om det saknas en viktig fil så har det inte med installationen av Windows att göra utan måste handla om något extra som försöker installeras, troligtvis någon form av kringutrustning. Försök en gång till men dra först ur all kringutrustning – skrivare, bankdosa, externa hårddiskar, till och med nätverkssladden/nätverkskortet (om det är ett USB-kort). Det enda som få finnas anslutet är tangentbord och mus.


      kjel35
      Åskådare

        Hej

        Tack för tipset.
        Jag hade inga perifera enheter anslutna då jag gjorde mina räddningsförsök så jag ser ingen större anledning att lägga fler timmar på att upprepa denna frustrerande manöver ytterligare än gång. Jag pensionerar datorn och köper en ny, hel enkelt.

        Tack i alla fall för alla tips.

        Hälsningar
        Kjell Persson

        Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.