W7 OS på SSD resten på HDD

Inte löst
Detta ämne innehåller 12 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  wolvesdancin 9 år, 7 månader sedan.
Skapare
wolvesdancin
Deltagare

Det finns beskrivningar på flera olika varianter av hur man – på en dessförinnan helt oanvänd dator – på bästa sätt separerar en nyinstallation av Win7 64-bit dels på en SSD på 240 GB, dels på en SSD på 120 GB och dels på en HDD på 500 GB.

Jag har från tidigare support lämnad av Intel fått tipset att börja med att koppla ur SSD:n på 120 GB samt HDD:n. Förklaringen är enligt Intels support, att med endast SSD:n på 240 GB inkopplad och ett därefter på denna enhet genomförd installation av min Win 7, 64 bit, vara säker på att slippa framtida överraskningar om jag byter ut den andra SSD:n eller HDD:n.

Nå, so far so good, men frågan är om jag ska fortsätta på den bogen och därefter först koppla in den andra SSD:n och HDD:n för att sedan separera min Win 7 så att uteslutande dess systemfiler och övriga för dess ”operativa funktion” nödvändiga filer blir kvar i den större SSD:n, medan programfilerna och plats för nedladdningar av sådana filer reserveras i den mindre SSD:n samt det förbereds plats på HDD:n för varje användares bibliotek för dokument, foton, musik etc.

Jag har förstått att det finns mer än en skräddarsydd variant av hur detta kan lösas. Min avsikt är att datorn skenbart ska fungera som om inget av det jag nämnt flyttas från OS-SSD:n (d.v.s. C:/) utan det verkar som om varje användare för sig endast har en disk (C:) till sitt förfogande.

Dock lär den nu beskrivna lösningen ha sina nackdelar till följd av sårbarheten hos de länkar med vilka åtkomsten i C: av bibliotek etc. möjliggörs.

Läste att ett alternativ med vissa fördelar är att skapa ett nytt eller flera nya bibliotek.

Alternativt kan man tydligen åstadkomma det önskade resultatet med åtskilligt mer sofistikerade metoder. Det vore ju verkligen ett drömläge om Windows 10 blir så beskaffad att man redan vid installationen av detta kommande OS får frågan om man vill installera selektivt dels på en eller flera SSD-enheter, dels på en eller flera HDD-enheter. Och där det då automatiskt gäller samma villkor för ytterligare användarkonton som läggs till sedan datorn tagits i drift.

Såg även exempel på ett eller flera ”systemprogram” med vars hjälp man uppnår den av mig beskrivna selektionen på en dator innan den tas i ”reguljär” användardrift. Man varnades för att användningen av ett sådant ”systemprogram” kunde få icke förutsedda resultat, varför jag inte vågade testa något av dem och nu glömt bort var jag fann dem.

Jag vill tillägga att jag redan har en PC med Win 7 Ultimate 64-bit, som jag opraktiskt nog delvis använder som om den vore en Mac. Dels av gammal Mac-vana, dels för att jag inte kunnat genomföra en selektion mellan OS-SSD:n, program-SSD:n och HDD:n med ”självmakat” bibliotek.

Kan man påräkna hjälp från sakkunnigt håll med påtryckningar på Microsoft att åstadkomma ett Win 10 som klarar av selektiva installationer?

Och kan jag möjligen få hjälp med att själv ordna en sådan selektiv OS-installation på min nyaste dator med två stycken SSD-enheter och en HDD-enhet? Eventuellt med hjälp av existerande hjälp-program?  

            

När det gäller att övertyga Microsoft om att ge Windows 10 stöd för selektiva installationer, gå med i utvecklarprogrammet för betatestarna och lämna dina önskemål och argument den vägen. Windows Insider Program hittar du här:
http://windows.microsoft.com/sv-se/windows/preview

En av grundreglerna när det handlar om windowsinstallationer är att aldrig dela upp operativsystemet över flera enheter eller partitioner. Hela operativsystemet ska ligga på systempartitionen, vanligtvis döpt till C:.
Att använda en annan enhet, SSD eller HDD, för att installera program, spara nedladdade filer och så vidare, det går alldeles utmärkt. Det är bara att ansluta enheten, eventuellt formatera den – sedan är det klart. För att installera program på en annan enhet väljer du bara destination under installationen och pekar var du vill ha den. Det behöver inte alls vara i c:program eller motsvarande, du kan skapa en egen mapp som heter program på exempelvis d: och installera programmen där. Det behöver du inte bryta upp operativsystemet för. Samma sak med att ladda ner filer – skapa en mapp på D som heter Nedladdat eller något annat passande, och välj den mappen när du väljer var nedladdningen ska sparas. Inte heller här behöver du mecka med operativsystemet.

Intels förslag att enbart koppla in SSD:n på 240-gigabyte för att installera operativsystemet tycker jag låter som en god idé. När installationen är klar, anslut först den andra SSD:n och låt systemet hitta den, därefter ansluter du HDD:n och låter systemet hitta den. Formatera dem om det behövs, skapa en passande mappstruktur, och låt operativsystemet vara så som installationen skapade det. Annars kommer du att få mängder av problem utan att få några fördelar.


wolvesdancin
Deltagare

    Tack för den koncisa förklaringen. Men för Dummies – åtminstone en sådan som jag representerar – räcker den inte. Fast jag har en känsla av att aha-upplevelsen ligger just om hörnet.

    Jag citerar: ”För att installera program på en annan enhet väljer du bara destination under installationen och pekar var du vill ha den. Det behöver inte alls vara i c:program eller motsvarande, du kan skapa en egen mapp som heter program på exempelvis d: och installera programmen där. Det behöver du inte bryta upp operativsystemet för. Samma sak med att ladda ner filer – skapa en mapp på D som heter Nedladdat eller något annat passande, och välj den mappen när du väljer var nedladdningen ska sparas.”

    1. Först ansluter jag alltså enheten rent fysiskt? 2. Därefter går jag till ”Disk management” eller vad det nu kan heta på svenska? 3. Vad gör jag där? Formatering är väl inget jag gör med en SSD? Ger enheten en identitet? Till exempel I: – eftersom det är vad jag gjort med den dator jag skriver detta på och eftersom det är bra att ha samma arkitektur på flera datorer.

    Du skriver att jag ska skapa en mapp i den just anslutna enheten. Men det steget har väl att göra med den arkitektur och funktion jag vill ge den just anslutna enheten? Eller rättare sagt vill ge de funktioner jag vill ge åt de skilda mappar jag åt respektive av datorns alla skilda användarkonton skapar på den nya enheten?

    Och det är här jag råkar ut för svårigheter. Varje funktion är ju som sagt användarberoende. Och användarmappen Users med de olika användarkontona finns ju på C-disken. Och bör ligga kvar där – eller?

    När en fackman ska försöka ge en mindre vetande användare en i fackmannens ögon ’enkel förklaring’ så stupar kommunikationen mellan fackman och användare oftast på att fackmannen inte inser vad som är uppenbart respektive inte uppenbart för användaren.

    Låt mig till ledning för vad en användare som jag behöver veta, försöka klarlägga vilka moment i handhavandet som kräver särskild belysning. Vi förutsätter att jag tagit det tredje steget och ska ansluta en ny HDD efter att först ha genomfört följande tre moment:
    1. Först ansluter jag alltså HDD:n rent fysiskt? 2. Därefter går jag till ”Disk management” eller vad det nu kan heta på svenska? 3. Vad gör jag där? Mer än att formatera? Ger HDD:n en identitet? Till exempel H: – eftersom det är vad jag gjort med den dator jag skriver detta på och eftersom det är bra att ha samma arkitektur på flera datorer. 4. Nästa steg blir att för var och en av datorns användarkonton skapa sinsemellan identiska mappar. Jag menar att t.ex. mappen ”Favoriter” ska heta just det i alla användarkontona. Och att mappen ”Dokument” ska heta just så i alla användarkontona.

    Det just sagda innefattar det eller de moment som tydligen är de mest kontroversiella bland dem som på Internet ger rekommendationer om hur man ska gå till väga. Av det du sagt så framgår att man INTE flyttar den på C-disken (OS-disken) belägna mappen Dokument till HDD:n. Är det rätt uppfattat att man över huvud taget aldrig flyttar någon av de på C-disken belägna mapparna någon annan stans?

    Är det korrekt uppfattat att man i stället – för vart och ett av användarkontona – skapar alla de mappar på HDD:n som man vill att innehållet i de ursprungliga mapparna på C-disken ska flyttas till? Hur går det till?

    Finns det inga andra möjligheter att tömma Biblioteksmappen på C-disken på sitt innehåll för att istället flytta det till motsvarande Biblioteksmapp på HDD:n?

    För dem som läser det här och aldrig använt de möjligheter jag nu beskriver vet jag att man tvivlande frågar ”jamen, allt nytt innehåll som tillförs C-diskens Biblioteksmapp sedan datorn väl tagits i bruk, måste man sitta och flytta det till HDD:ns Biblioteksmapp för hand allteftersom C-diskens Biblioteksmapp blir full?”

    Nej, det sköter datorns operativsystem själv om. Användaren ges det intrycket, att han eller hon sparar i C-diskens Biblioteksmapp, medan filerna i praktiken sparas i HDD:ns Biblioteksmapp.

    Det kan bli ganska mycket pillande innan man ombesörjt alla de ändringar som måste göras för att permanent flytta hela innehållet i samtliga av de mappar på C-disken som kan flyttas permanent till och distribueras på nya mappar på andra enheter. Så jag efterlyser ett eller flera av de program som klarar av den saken automatiskt. Det underlättar väsentligen att använda ett av dem och ett pris på ett par hundralappar tycker inte jag är avskräckande. Kanske finns några av dessa program som free-ware?

    Slutligen: varför och hur skapar man ett Nytt Bibliotek på C-disken? Måste det skapas där eller kan det direkt skapas på en annan enhet än C-disken? Måste dess innehåll permanent flyttas till ny enhet på samma sätt som ovan beskrivits beträffande det ”vanliga” Biblioteket?

    Eftersom mitt operativsystem är engelskspråkigt kanske jag kan få de viktigaste benämningarna som t.ex. System and Security både på svenska och engelska i svaren på mina frågor?

    Låt oss börja med att installera hårddiskarna. Börja med den här guiden hos Microsoft: http://windows.microsoft.com/sv-se/windows/install-remove-hard-disk-drive#1TC=windows-7. Där beskriver de tydligt hur man installerar både externa och interna hårddiskar och hur man förbereder dem, plus en länk för hur man hanterar hårddiskar.

    Sedan kan kan vi behöva förtydliga detta med bibliotek. Det är måhända ett onödigt förtydligande, men hellre det än att förutsätta något. Det är viktigt att komma i håg att bibliotek inte är några egentliga mappar där man lagrar filer. Om man ska hårddra det – man lagrar ingenting i biblioteken. I stället är ett bibliotek en form av virtuell mapp vars funktion är att samla mappar utskridda på olika platser, även på flera olika härddiskar och partitioner, på en och samma plats. Microsoft förklarar det utförligt här:
    http://windows.microsoft.com/sv-se/windows/libraries-faq#1TC=windows-7

    Om du vill flytta Mina dokument för en användare till en annan plats, så har Microsoft en guide för detta: http://windows.microsoft.com/sv-se/windows/redirect-folder-new-location#1TC=windows-7

    När det gäller mappar för att bara lagra saker är jagh lite villrådig när det gäller hur du vill använda de olika mapparna för olika användare. Vill du att mapparna ska vara privata så att vissa användare kan använda vissa mappar, eller får alla användare tillgång till alla mappar?

     

    Windows har alldeles utmärkta inbyggda funktioner för säkerhet som handlar om att hålla användare åtskilda även på samma dator. Starta Nätverks- och delningscenter och klicka på Avancerade delningsinställningar i vänsterkolumnen. Här kan du börja justera vad du vill att de olika användarna ska ha tillgång till. Se bara till att användare har vanliga användarkonton (inte administratörskonton) och att de har ett riktigt lösenord på användarkontot, sedan kan du börja styra hem som får göra vad vart.
    Du kan även högerklicka på en mapp och välja Egenskaper. Under fliken Delning finns knappen Avancerad delning där du kan göra detaljerade inställningar för individuella mappar.

    Du vill att operativsystemet för användaren ska framstå som att det är oförändrat och att allting ligger på OS-enheten (vilket i det här fallet är en SSD), när en del mappar i själva verket ligger på en eller flera andra enheter?

    Om det ens är möjligt, lär du tyvärr få anlita Microsoft-licensierade konsulter för att fixa det.


    wolvesdancin
    Deltagare

      Just så! Med den s.k. biblioteksmetoden i stället för metoden med omdirigering av mappar.

      Om du vill ge dig på det experimenterandet är det upp till dig, men då jag hänvisa dig till programmets support och eventuellt Microsofts Technet och deras forum (http://technet.microsoft.com/sv-se/) för vidare eskapader på området.


      wolvesdancin
      Deltagare

        I ljuset av vad jag senare erfarit tar jag tillbaka vad jag hittills sagt, men låter PC-Tidningens expertsvar stå kvar efterom jag har något att tillfoga efter de svaren


        wolvesdancin
        Deltagare

          Jag har följt rådet att via kontakter i USA fördjupa mig i vad Microsoft har att säga om de frågeställningar jag aktualiserat, varvid jag fått reda på att jag gjort en hel höna av bara en fjäder. Att med hjälp av biblioteksarkitekturen i Windows7 lösa problemet med att avlasta OS-SSD:n är nästan barnsligt enkelt.

          På en dator där man har operativsystemet Windows 7 på en SSD vill man undvika att filer med t.ex. dokument, foton och videor tar upp utrymme på SSD:n. De flesta användare tycks undvika det problemet genom att manuellt fördela uppladdningen av sådana filer till datorn på en eller flera mekaniska hårddiskar, kallade HDD-enheter. De bryr sig helt enkelt inte om att utnyttja möjligheten att använda operativsystemets biblioteksfunktion för att via biblioteken i Utforskaren ha åtkomst till alla filerna på alla sina HDD-enheter.  Alla de filer som alltså verkar ligga på SSD-enheten finns då på helt annan plats. För att utnyttja denna av svenska användare sällan utnyttjade möjlighet, kan du konfigurera din dator på följande sätt. Jag varnar dock för att försöka vidareutveckla den säkra metod som jag här redovisar. Ett bibliotek motsvarar till sin funktion varken en sorts disk, partition, volym eller mapp utan utgör en enhet som Microsoft har givit speciella egenskaper med hjälp av en mycket speciell konstruktion. Som fungerar utmärkt om man går tillväga på följande sätt:   

          1)      Klicka på datorns Start-knapp

          2)      Klicka på ditt användarnamn

          3)      Klicka i den vänstra Explorerkolumnen på Libraries/Bibliotek

          4)      Klicka i Verktygsfältet på knappen New Library/Nytt bibliotek

          5)      På den ikon du då får upp fyller du, i det för det ändamålet avsedda utrymmet, i namnet på den HDD vars innehåll du vill ska finnas i detta nya bibliotek, t.ex. NAS GPT U: där du dock utelämnar kolontecknet.

          6)      Dubbelklicka på NAS GPT U och du får informationen att NAS GPT U är tom. Klicka på knappen ”Include a folder”/”Infoga mapp”.

          7)      Navigera i Explorer tills du finner Explorerikonen för NAS GPT U och klicka på den.

          8)      Då får du upp ett fönster som visar samtliga mappar i NAS GPT U och du låter bli att ändra på att det i rutan längst ner för folder/mapp visas namnet: NAS GPT U.

          9)      Längst ner till höger på ”fönsterramen” klickar du på knappen med texten ”Include folder”/”Infoga mapp”.

          10)   Som resultat av dessa operationer visar sig hela innehållet i HDD:n NAS GPT U nu åtkomligt i biblioteket NAS GPT U.

          Användaren kan med denna metod skapa ett bibliotek av innehållet i varje unik hårddisk, oavsett hur många dessa är. Lägg märke till att det endast är visat hur man går tillväga när ingen av hårddiskarna har mer än en volym/partition. Visserligen saknas underlag för att förutspå att det skulle uppstå problem om man istället för att inkludera en hel hårddisk i vart och ett till respektive hårddisk hörande bibliotek, i stället gör partitioner av hårddiskarna åtkomliga som unika bibliotek. Men det har inte testats att det fungerar utan störningar.

          Jag har sålunda nu redovisat resultatet av de råd jag tidigare fick och som kan läsas i det följande svar jag tidigare fick från PC-Tidningen. Det gick ju bra att bena upp problemet utan att möta några svårigheter. Och utan att möta varningar om att konfigurationen inte skulle vara godkänd av Microsoft.  

           

              

           


          wolvesdancin
          Deltagare

            Jag har som ovan sagt följt ditt råd att via kontakter i USA fördjupa mig i vad Microsoft har att säga om de frågeställningar jag aktualiserat. Varvid jag fått reda på att jag gjort en hel höna av bara en fjäder. Att med hjälp av biblioteksarkitekturen i Windows7 lösa problemet med att avlasta OS-SSD:n är nästan barnsligt enkelt. Ska ”pula litet” på en experimentdator för att se när det uppstår farliga korsreferenser när jag dels har foto-filer uppdelade på flera bibliotek som vart och ett representerar innehållet i en HDD och sedan försöker skapa ett bibliotek innefattande samtliga fotofiler. För att det ska lyckas utan störningar krävs, antar jag, en hierarkisk åtskillnad mellan nivåerna på en logiskt konsekvent åtkomstprioritering som förutsetts av Microsoft. Det har Microsoft i och för sig gjort när man gått igenom anpassningen av biblioteksfunktionerna till de behov som Microsoft förutsett. Det är dock inte alltid lätt att förstå Microsofts instruktioner. Hör t.ex. här: I ett bibliotek samlas innehåll från olika mappar. Du kan i ett och samma bibliotek inkludera samtliga mappar på en hårddisk. Du kan i samma bibliotek även inkludera mappar från andra hårddiskar och sedan visa och ordna filerna i alla de sålunda inkluderade mapparna som en enda samling. Om du t.ex. lagrar några bilder på en extern hårddisk, kan du inkludera en mapp från den hårddisken i bildbiblioteket och sedan komma åt den mappens filer i bildbiblioteket när hårddisken är ansluten till datorn.

             

             


            wolvesdancin
            Deltagare

              I ljuset av de erfarenheter jag gjort beträffande de här luftade frågorna, tar jag tillbaka merparten av det jag hitintills har skrivit. Med den reservationen att jag går i svaromål på de råd och kommentarer som PC-Tidningen lämnat mig avseende frågan hur en användare bäst konfigurerar sitt operativsystem OS Windows 7 på en dator med OS på en SSD med begränsat utrymme och med åtkomst till flera stora lagringsenheter, bl.a. i form av mekaniska hårddiskar kallade HDD-enheter.  

              Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.