WIN 10 löper amok

Inte löst
Detta ämne innehåller 1 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 7 år, 5 månader sedan.
Skapare
ekensvenne
Åskådare

Grund: Jag bor i skogen och har ett mobilt Internetabbonnemang med 5 Gb per månad, som räcker för mina normala behov. (Kan alltså inte skaffa fiber).

När Win 10 installerade sig på min dator den 28:e juli så tömdes mitt abbonnemang. Jag tänkte att det går ju naturligtvis åt lite data för detta och köpte till 3 Gb. Dessa försvann omedelbart och så blev det månadsskifte och jag fick 5 nya Gb. Av dessa försvann 1,8 Gb som en avlöning. Sedan tuggade det på med en förbrukning på ca 200 Mb per dag mot mina normala 50-100. Efter ett par veckor försvann över en natt 1,3 Gb. Då fick jag nog och återinstallerade Win7.

Skall det verkligen behöva vara så att Windows, Google och allehanda program skall komma åt att käka upp tilldelningen bara för de tycker att de vill kolla, skicka nya erbjudanden mm?? Nu går väl an men förr eller senare så sitter jag ju med en ny dator med Win10 eller en efterföljare med samma obskyra beteende.

Det går att tala om för Windows att använda specifika inställningar för mobilt bredband och därmed får Windows att dra ner på datatrafiken. Det blir dock i längden ganska begränsat eftersom datorn då inte kommer att uppdatera program, kolla e-posten et cetera som vanligt, men det går. Microsoft har en guide här som visserligen är är för Surface 3, men principen är densamma för alla Windows 10.

https://www.microsoft.com/surface/sv-se/support/mobile-broadband/manage-mobile-broadband-data-use

 

Att inte kunna använda något annat är mobilt bredband är en väldigt stor nackdel som inte speciellt många har längre i Sverige, men det är ju föga tröst för er som fortfarande har det problemet. Ofta brukar det finnas alternativ för fast uppkoppling, även om det inte är fiber, men det är som sagt olika från plats till plats.

Nu kan jag inte svara på vad det är som tuggar data på ditt abonnemang, men jag tror inte att det har med erbjudanden och liknande att göra. Däremot är många program och tjänster skapade för att ha tillgång till internet, och det kan vara lätt att glömma bort att det kan bli en enorm dataförbrukning med tjänster som SVT Play, Spotify, Groove, Netflix där ingenting lagras på datorn men likväl käkar datatrafik. Sedan har vi ju all onlinelagring som förbrukar trafik även när man inte använder dem, eftersom synkroniseringen kontrollerar om det har hänt något.

Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.