Windows 10

Löst
Detta ämne innehåller 7 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 8 år, 5 månader sedan.
Skapare
kalix1
Deltagare

Hej.

Jag har Windows 10 installerat på min HP bärbara dator sedan början på augusti 2015. Windows har fungerat klockrent fram till lördag förra veckan  då startmenyn inte kom upp och vissa appar slutade fungera. Jag lät då datorn vila tills dagen därpå (söndag) och när jag då startade den fungerade det igen. Men nu sedan igår måndag är det samma problem. Kan man åtgärda det på något säatt ?

 

//Kjell 

 

Många som körde Windows 8 innan uppgraderingen till Windows 10 körde program som på olika sätt förändrade Start-menyn, vanligtvis för att göra den mer lik Start-menyn i Windows 7 eller XP. Dessa ”Start-menymodifikationer” följer med i uppgraderingen till Windows 10, och en del av dem kan börja ställa till med problem i och med att Windows 10 uppdateras. Om du tidigare använde något sådant program och inte har avinstallerat det ännu, testa att göra det och se om det blir någon förändring.

En annan sak du kan testa är att köra Systemfilsgranskaren för att undersöka om några systemfiler har skadats. Länken går till en guide hur du gör detta, och även om guiden bara tar upp hur det görs i Windows 8 fungerar det likadant i Windows 10.

https://support.microsoft.com/sv-se/kb/929833?wa=wsignin1.0


kalix1
Deltagare

    Hej.

     

    Innan uppdateringen från Windows 8.1 till Windows 10 avinstallerade jag ”Classic Shell” som var för startmenyn. Jag har också kört ”sfc /scannow” men det finns inget fel ! Jag testar nu också ”Ashampoo WinOptimizer 11” från senaste PCtidningen. Kan den ställa till med något ? Finns det något annat man kan göra ?

     

    //Kalix1

    Det verkar tyvärr som att jag för tillfället måste göra dig besviken. Jag har kollat med olika supportforum och tekniker, och detta verkar vara en synnerligen diffus bugg som relativt få användare drabbas av. Det finns mängder med lösningar som får det att fungera, men för varje lösning som en användare får att fungera finns det åtta som det inte fungerar för.
    För somliga räcker det att logga ut och logga in igen för att det ska fungera, för somliga börjar det fungera efter olika uppdateringar som Microsoft har släppt medan samma uppdateringar kan få det att sluta fungera för andra. Det verkar kort sagt inte finnas någon rak lösning på problemet.
    För tillfället är det enda jag kan föreslå att du kontaktar Microsofts support helt via den inbyggda funktionen Kontakta support eller på https://support.microsoft.com/sv-se/contactus och alternativet Tjänster och appar en bit ner på sidan. De kan ha möjlighet att undersöka just din dator och förhoppningsvis hitta något.


    kalix1
    Deltagare

      Hej.

      Jag kollade med att skapa en ny användare och logga in med denna. Då fungerade dte som det skulle med startmenyn mm. Vad beror det på ? Kan det ha blivit något fel i registret ?

       

      // Kalix1

       

      Det behöver inte vara i registret något har blivit fel, det kan vara filer relaterade till användarkontot som inte fungerar som de ska.

      Det går att reparera användarprofiler, men då det inkluderar en del intrikata manövrer i systemregistret är det bäst att överlåta det till Microsofts support.


      kalix1
      Deltagare

        1. Kan man (uppgradera)ominstallera Windows 10 igen för att rätta till felet eller är det något som inte går ?

         

         

        // Kalix1

        Om du gör en fullständig ominstallation kommer det att lösa problemet eftersom det raderar allt och börjar om från början. Innan du gör det skulle jag dock ändå rekommendera att du i första hand kontaktar Microsoft support (de finns trots allt för att reda ut Windows-problem), alternativt att du använder Microsofts verktyg för att skapa en bootbar enhet med Windows 10 och försöker reparera den befintliga installationen.
        Det du behöver för att skapa en bootbar enhet med Windows (som du för övrigt kan använda för att installera om Windows om inget annat fungerar) hittar du här: http://windows.microsoft.com/sv-se/windows-10/media-creation-tool-install

        Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.