Windows 10 inaktiverade säkerhetsfunktioner

Inte löst
Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 3 år, 3 månader sedan.
Skapare
user-325649
Åskådare

I tidningens nr 2/2021 beskrivs några av Windows inaktiverade säkerhetsfunktioner. Samtidigt nämns Defender-programmet.

Alla ”inbyggda” säkerhetsfunktioner är väl bra att aktivera om det inte kommer i konflikt med andra på enheten aktiva externa säkerhetsprogram, exempelvis Bitdefender Plus som jag kör. Jag skulle därför uppskatta redaktionens kommentarer till följande frågor med koppling till Bitfedender Plus antivirusprogram.

1. Om dessa funktioner aktiveras finns det då risk för ”funktionskrock” med Bitdefenders?
2. Är Windows Defender aktivt samtidigt med Bitdefender Plus eller annat externt säkerhetsprogram?
3. Om alla dessa inbyggda funktioner aktiveras finns det då behov av ytterligare antivirus/säkerhetsprogram för optimal säkerhet?
Ransomware. Är ”utpressningstrojanskyddet” det samma som ”reglerad mappåtkomst”?

Tacksam för svar.

/toel

 

 

 

Bra frågor som tyvärr bara kan få ganska luddiga svar, men jag ska göra mitt bästa.

1. Ja. När man kör fler än ett program finns alltid risken för krockar beroende på hur bra programmen interagerar med varandra. I många fall brukar det dock inte vara något större problem eftersom vanligtvis Microsoft Defender antingen varnar för att det krockar eller helt enkelt vägrar att aktivera en funktion om den riskerar att krocka med ett annat program. Hur det är med just Bitdefender vågar jag inte svara på eftersom jag inte har testat efter de senaste uppdateringarna, men det borde inte vara något problem – antingen fungerar de tillsammans eller inte, men det kommer inte att hända något allvarligt om du försöker.

2. Det hänger ihop lite med fråga 1, för även här hänger det på vilket eller vilka andra program man använder. Enkelt uttryckt brukar det dock vara så att Microsoft Defender är väldigt modulärt, så det går att köra ett säkerhetsprogram och olika funktioner och delar av Defender, men kanske inte fullständiga Defender.

3. Reglerad mappåtkomst är en form av skydd mot ransomware, men den funktionen är så integrerad i systemet och arbetar på ett så inbakat sätt i operativsystemet att det för det mesta aldrig går att köra tillsamman med andra säkerhetsprogram, eftersom funktionen vanligtvis inte tillåter andra program att ”hjälpa till” med skyddet. Nästan det enda sättet att kunna köra reglerad mappåtkomst är om man enbart använder Windows Defender som säkerhetsprogram.

Så om du inte enbart kör Defender kan du utgå från att du inte kan använda reglerad mappåtkomst och bör titta efter något annat program som tar hand om det skyddet.

 

Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.