Windows 10 och RAID 1

Löst
Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 8 år, 8 månader sedan.
Skapare
rjo44318821
Deltagare

Hej!

Jag har en DELL Inspiron 530 med RAID 1. Efter uppdatering till Windows 10 sker följande

– normal förstabild med RAID-status Normal

– felmeddelan: DRIVER_VIOLATION.

– datorn startas om

– RAID-status har nu ändrats till Degraded

– efter Rebuild tar det ca 30 minuter innan uppstarten är klar

(Vid återgång från Strömsparläge tycks samma rebuild äga rum, dock utan felmeddelande.)

Om jag inte lyckas lösa problemet ovan är jag är nu inne på att skippa RAID 1 och övergå till periodvis kloning av den aktiva disken till den disk som tidigare var del av RAID. Tre frågor:

– finns det någon lösning på mitt problem?

– om inte, hur häver jag säkrast RAID 1 (utan att förlora data)? Bara att efter Ctrl-I välja 2.Reset Disks to Non-RAID? Anger man i så fall båda diskarna?

– vilket program skall jag välja för schemalagd kloning?  

Det låter som att det är drivrutiner som inte fungera som de ska tillsammans med Windows 10. Har du unndersökt om det finns modernare på Dells webbplats för Inspiron 530? (http://www.dell.com/support/home/us/en/19/product-support/product/inspiron-530/drivers)
Det kan dock vara osäkert om det går att hitta något som fungerar tillfredsställande då Dell själva uppger att det bara finns drivrutiner upp till och med Windows Vista. Det är ju inte en helt ny maskin om man säger så.
Det första jag skulle göra är att först säkerhetskopiera precis allt jag inte vill förlora, gärna både till en extern hårddisk och onlinelagring som OneDrive. När jag vet att allting är säkert och jag inte kan förlora något viktigt, då skulle jag experimentera som du föreslår med att resetta diskarna. Om något skulle gå fel, eller om jag helt enkelt tröttnar på att experimentera, då skulle jag blåsa hela systemet och installera Windows 10 från grunden på den ena av hårddiskarna. Eller ännu hellre om hårddiskarna är lika gamla som datorn – investera i en ny hårddisk (de är ju trots allt förbrukningsvaror) och göra en nyinstallation på den nya hårddisken.
Däremot skulle jag inte välja att klona hårddiskar som säkerhetskopiering, jag skulle antingen göra vanliga filbaserade säkerhetskopieringar eller göra systemavbildningar med Windows inbyggda säkerhetskopieringsprogram.

rjo44318821
Deltagare

    Tack för svar!

    Det stämmer att PC:n är gammal och det är gränsfall om det är någon vits med att försöka hålla den vid liv. Jag har övervägt att skaffa en ny men bävar för allt jobb med installation av alla program. (Vissa skulle jag nog inte sakna.)

    Jag tar redan nu daglig backup till molnet samt en månatlig till extern hårddisk. Kloningen, kanske en gång i veckan, skulle bara ersätta RAID-1-funktionen, d.v.s. se till att jag har en fungerande hårddisk om en av de två skulle lägga av; det lär inte dröja så länge innan det händer.

    Förslag på kloningsprogram?! Macrium Reflect?

     

    Stort beröm för så grundliga säkerhetskopieringar, det är sånt jag tycke rom att höra. 🙂

    I nummer 1/2015 finns det ett långt reportage om kloning, och där finns en guide för programmet Aomei Backupper Standard, och gratisversionen av det programmet finns att ladda hem i Fördelszonen.

    Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.