Windows 10 på flera datorr?

Inte löst
Detta ämne innehåller 18 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 8 år, 5 månader sedan.
Skapare
tozon
Deltagare

Har installerat W 10 på tre datorer hemma och ska installera på två till, men är lite fundersam hur det funkar med att ”synkronisera”.

Har märkt att datorerna vill ha samma inställningar som t.ex. startbilden.

Kan man bestämma att alla datorerna skall se likadana ut med startkärm och appar o.d. så man hela tiden känner igen sig på sina datorer.

Jag förutsätter att det är min inloggning som styr på nåt sätt, men hittar inte riktiga instruktioner hur jag bestämmer vilken dator som ska ”styra” dom andra för att det ska bli lika.

Har jag missuppfattat det hela eller finns det nån röd tråd i det hela?

//Tozon

 

Detta har med inställningarna att Windows 10 erbjuder en väldigt stor frihet om du använder Windows 10. Man kan säga att det i grund och botten finns två olika sätt:
1. Alla datorer är helt fristående och bryr sig inte om varandra (bortsett från att dit Microsoft-konto konsekvent vet vilka appar och liknande du har köpt så att du har tillgång till de köpa versionerna på alla datorer).
2. En dator speglar en annan dator, och det du gör på den ena utförs även på den andra. (vilket jag råkade göra när jag köpte min första surfplatta – gissa om jag blev överraskad när jag plockade bort paneler på plattan och såg i ögonvrån att de försvann från min arbetsdator).

Det enklaste sättet att ta hand om detta i efterhand är att gå in under Inställningar, klicka på kategorin Konton, och då hittar du i vänsterkolumnen Synkronisera dina inställningar. Där finns en rad olika inställningar för detta, plus en praktisk länk som hjälper dig att hitta en mängd hjälpsidor för hur synkroniseringarna fungerar.


tozon
Deltagare

    Har misstänkt att det funkar ungefär som du beskriver och fick samma upplevelse som du när jag gjorde förändringar på en dator och det hände nåt på den andra också.

    Nu har dom inte riktigt samma utseende/innehåll av nån anledning, men jag vill ha det ”uppstädat” så dom ser lika ut och att min ”Huvuddator” (som jag inte ”vågat” uppgradera ännu) med W7 kommer att vara ”förebild” för hur dom andra ska se ut och ha på skärmen. Hittar inte riktigt infon som jag ”förstår” och kan ”lita på” för att göra det så bra som möjligt.

    Tanken är att jag ska kunna starta vilken dator som helst (av mina) och ha samma startskärm och innehåll och det sedan finns på nästa dator jag startar. Har en NAS där alla filer samlas som sedan respektive dator har tillgång till var jag än befinner mig, som jag tycker har funkat förträffligt bra för mig och mina behov. Därför vill jag optimera användandet när förutsättningarna tydligen finns.

    //Tozon

    Då borde det räcka med att se till att alla datorer som kör Windows 10 synkroniserar allt, och att alla har tillgång till samma Microsoft-konto (så att ingen sitter med ett lokalt offline-konto).


    tozon
    Deltagare

      Har kollat igen och alla datorer/surfplatta har allt inställt på synkronisering.

      Det enda som synkroniserats är bakkrundsbilden, som blev den som jag lagt in på första datorn som installerades med W8. Vartefter jag installerade W8 och sedan W10 så skiftade de andra till samma bild, men kan inte se att nåt annat synkroniserats till att se likadant ut på alla???

      Har haft alla påslagna under längre tid samtidigt också, utan att det händer nåt annat.

      Vad synkroniseras och hur? Kommer varje förändring jag gör på någon av datorerna att ske på de övriga.

      Jag skulle vilja att jag kan bestämma vilken dator som skall vara den som resterande synkas efter och följer. Så jag har samma appar och utseende på startkärmen på alla.

      //Tozon

      Det är inte lätt att reda ut exakt vad det är som synkroniseras mellan datorerna. Det mest uttömmander är nog det som Microsoft skriver när de beskriver sina onlinetjänster och just dessa inställningar: ”Vi synkroniserar till exempel din profilbild, bakgrund, musinställningar, inställningar i appar från Windows Store, din anpassade ordlista, webbläsarhistorik och favoriter och nätverksskrivare som du är ansluten till. Om du vill ändra inställningar för att surfa på webben och andra synkroniseringsinställningar, går du till Inställningar > Konton > Synkronisera dina inställningar.”
      Det mesta handlar med andra ord om sådant som inte direkt syns men märkt, till exempel att om man sparar ett bokmärke i Edge dyker samma bokmärke upp i Edge på de andra datorerna, om du lägger till ett ord i ordlistan på ena datorn kommer ordet att finnas med på de andra datorerna, och så vidare.

      Värt att tänka på är att det inte fungerar så att en dator är huvuddator utan att alla interagerar hela tiden. Ändrar du för diskussionens skull bakgrundsbild på dator A ändras den på dator B och C, lägger du till ett bokmärke på dator B dyker det även upp på dator A och C. Finessen med synkronisering är just att allt ska vara lika överallt hela tiden, inte att en dator ska styra de andra. Man kan säga att alla datorer är huvuddator. Det enda alternativet är att stänga av synkronisering på en eller flera detaljer, men då får den datorn klara sig på egen hand och pratar inte med de andra. Genom att till exempel stänga av temasynkroniseringen på dator B kommer den inte att skicka en ny bakgrundsbild till dator A och C, men den kommer inte heller att ta emot någon ny bakgrundsbild.


      tozon
      Deltagare

        Så är det nog och det är nog bra för mig som jag ser det nu.

        Trodde kanse det kunde vara något liknande att det fanns sparat en ”datorinställning” i mitt konto som sen varje dator hämtade upp om jag ville ha dom likadana.

        För min del, förutom de synkade inställningar som omtalas, så skulle jag vilja ha datorerna synkade med alla appar så det ser lika ut och jag har samma på alla, men det verkar inte funka så?

        Det är lite förvirrande innan man kommit på hur allt funkar, men tycker nog ändå att det är till det bättre generellt.

        //Tozon

         

        Grundprincipen är två synkroniserade datorer ser likadana ut, men sedan finns det en del undantag av rent praktiska skäl, till exempel om skärmarna är olika stora eller har olika upplösning, om den ena men inte den andra är inställd på att arbeta i ”pekdatorläge” och så vidare. Man skulle nästan kunna jämföra det med en uniform – alla i i gruppen har samma uniform men de skiljer en del för att mannarna är olika långa, olika tjocka och har olika stora fötter.

        Sättet att tänka som du är inne på, med ett standardutförande (eller en standarddator i ditt fall) och att alla andra datorer rättar sig efter den, det är mer av ett företagstänk där man gör en grundkonfiguration som trycks ut till de olika datorerna på nätverket. Det går med andra ord att göra, men rent praktiskt är det verkligen inte något för hemanvändare att ge sig på.


        tozon
        Deltagare

          Tack för svaren, nu vet jag lite bättre hur jag kan anpassa efter ”synkningen” så det kan bli bra.

          Är inte ute efter att få alla datorer helt beroende av en dator på det hela, utan bara så lika som möjligt och det verkar som det blir väldigt nära om man synkar ”rätt”. Nu ska jag bara uppgradera W7 datorn till W10 och ”låta” den bli som dom andra (har redan försökt få dom så nära mitt ideal som möjligt), sen ”konfigurerar” jag om den med resterande till det jag vill att den ska bli och hoppas dom andra ”följer efter” så lika som möjligt. Borde det funka?

          Under tiden har jag märkt att min WP8 har delvis ”synkat” i ”Favoriter” och följer nu mina W10 datorer med samma favoriter och mappar i den. Grejen är bara att jag vet inte riktigt om eller vad jag gjort!

          Blir spännande att se hur det kommer att gå eller om man får göra om allt från början?

           


          tozon
          Deltagare

            Har kollat lite mer nu och blir fundersam hur ”Favoriter” funkar, då telefonen fångat upp en version som i upplägget stämmer men ser inte likadan ut i datorn den förmodligen ”synkat” från. Hämtar alla ”info” från ”alla andra” och sätter ihop en ”Favoriter” som innehåller allt från alla?

            Om det funkar så måste jag göra på nåt sätt så att Favoriter” från min huvuddator finns kvar och går att lägga in i både den och dom andra via synkning, efter det att jag uppgraderat den datorn till W10. Har en gedigen ”Favoritlista” som jag INTE vill missa under uppgraderingen.

            Några hållbara tips?

            //Tozon

             

            Det stämmer att Windows Phone redan innan uppdateringen till Windows 10 (på telefonen) synkroniserar favoriter, även om den brukar nöja sig med mappen Telefon som dyker upp i Internet Explorer på datorn.

            Jag ser ingen anledning till varför dina favoriser skulle försvinna (såvida du inte ha synkronsering på alla enheter och råkar radera alla bokmärken på en av dem och synkroniseringen raderar dem även på den andra enheterna). Som vanligt gäller tumregeln att om du vill vara säker på att behålla något – säkerhetskopiera.


            tozon
            Deltagare

              Har kollat djupare i ”Favoriter” i telefonen och datorerna och är inte helt säker på vad och hur saker händer. Jag har alla enheter inställda på synkning av allt och dom ser nästan, men inte helt, lika ut i Favoriter!

              Eftersom jag inte visste hur det funkade (ja, mindre än nu) när jag startade alla enheter så har det blivit lite rörigt i ”Favoriter” så jag skulle vilja ta bort allt i alla och börja om med det jag har i min ”huvuddator” som jag ska uppgradera till W10 så snart jag vet ”vad som händer” vid synkningen.

              Kan jag radera alla länkar i ”Favoriter” i alla enheter och sedan uppgradera den sista datorn och de andra sedan ”synkar in” de rätta länkarna (från den) i sina favoriter så det ser likadant ut i alla? Kommer sedan varje ändring i någon av datorerna att resultera i att de övriga också lägger in det i sina favoriter så alla håller sig ”uppdaterade” automatiskt? Eller är det bara ett önsketänkande att man gjort det så smart?

              Det finns ”Favoriter” och i det ”Fältet Favoriter” i Edge som har olika innehåll och kan vara som det kommer från olika håll. Har inte greppat det ännu, men skulle vilja veta lite mer?

              //Tozon

              När det gäller Edge stöder den webbläsaren ännu inte synkronisering av Favoriter fullt ut, men Microsoft arbetar på saken och har kommit ytterligare en bit på väg i arbetet med Edge efter förra veckans stora uppdatering.

              I Edge är det dessutom lätt att blanda ihop ”Favoriter” som även är ett annat namn för de bokmärken man har till webbplatser, samt ”Fältet favoriter” som visa utvalda favoriter ovanför det surfbara området i Edge. Det är med andra ord komplett begreppsförvirring.

              När Microosft har arbetat färdigt med synkronieringarna är det tänkt att alla webbläsare ska synkronisera så att det ser likadant ut överallt, men vad som synkas vart är idag förvirrat eftersom telefonerna fortfarande kör med version 8.1 av operativsystemet och Edge inte har fått alla sina funktioner.

              Om du vill ge dig in och gräva med vad som synkas vart råder jag dig att göra en säkerhetskopia av favoriterna innan du sätter igång så att du inte förlorar något. Sedan är det värsta som kan hända att du for dubbla uppsättningar favoriter och måste radera det du just gjorde, men hellre det än att de försvinner.


              tozon
              Deltagare

                OK, mycket tack för den infon som förklarar mycket av det ologiska som har börjat hända med synkningen. Det stämmer nog att det nyligen börjat synka konstiga saker som tidigare inte synkat trots att jag inte gjort några förändringar. Har ju haft W10 sedan ”dag 1” och trott att jag inte fattat vad jag gjort, men det har varit en del uppdateringar som det troligen börjat hända saker efter.

                Då ska jag lugna mig lite med synkningen och låta datorn som ska uppgraderas vara ”osynkad” ett tag tills dom fått ordning på hur det ska funka. Telefonen WP8.1 verkar dock ha synkat ungefär som datorerna med W10 i Favoriter.

                Har inte greppat det där med ”Favoriter” och ”Favoriter” samt ”Fältet Favoriter” vad som är vad och varför …… Hur har dom tänkt sig att man ska spara adresserna till dom webbsidor man vill komma ihåg nu då?

                //Tozon

                 

                Jag upptäckte precis att det har hänt en hel del i Edge efter uppdateringen för några dagar sedan. Tidigare kunde man lägga till Favoriter (bokmärken) genom att klicka på stjärnan vid adressfältet men inte mycket mer. Nu kan man faktiskt både sortera med drag-och-släpp, döpa om och radera.


                tozon
                Deltagare

                  Kollade lite mer på alla datorers och telefonens ”Favoriter” och kan konstatera att datorena har fått telefonens faavoriter tillagda i ”Telefon” och telefonen datorernas favoriter, men ingen komplett utan bara delar av resp favoriter, mysko.

                  Det går att ”dra och släpp” flytta i Edges favoriter, men ingen meny som i IE, men det kommer väl mer. Konstigt att man släpper en så låg nivå på ett program som ska vara ett av huvudprogrammen i W10?

                  //Tozon

                  Forumet ’WINDOWS’ är stängt för nya ämnen och svar.