Borttag av mejl

Inte löst
Detta ämne innehåller 6 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  Clb3 7 år, 11 månader sedan.
Skapare
Clb3
Medlem

 

När man markerar ett mejl i Inkorgen i Outlook Express (Win XP – inkommande e-postserver = Pop3 – utgående e-postserver = SMTP) och sedan klickar på det röda krysset uppe i verktygsraden hamnar mejlet i mappen Borttaget. När man där markerar mejlet och klickar på det röda krysset uppe i verktygsraden kommer en ruta upp på skärmen med texten: ”Är du säker på att du vill ta bort meddelandena permanent?” samt innehållande en Ja-ruta och en Nej-ruta. Klickar man där på ”Ja” försvinner mejlet från skärmen/Borttaget-mappen.

Fråga 1: Är mejlet nu definitivt och oåterkalleligt borta (ur datorn)? I Papperskorgen finns det ju inte.

Fråga 2: Eller går mejlet att återkalla på något sätt? I så fall hur?

/

Meddelandet bildlikt talat kastat i papperskorgen och papperskorgen är tömt, så i den meningen är meddelandet borta.

Med det sagt ska man komma i håg att nästan allting kan återskapas med rätt program och rätt kunskaper, så det handlar mer om att försöka göra det så tids- och energikrävande att återtskapa dem att det inte är värt besväret. I det här fallet vågar jag inte garantera att det inte går att återskapa. Anledningen är att utan specialprogram finns möjligheten att återskapa raderade filer (vilket är tur om man råkat radera viktiga bilder eller dokument). Det handlar dock om filer, jag är inte säker på att det går att återskapa meddelanden på det sättet du beskriver men om jag ska våga mig på en gissning skulle jag säga att det är fullt möjligt, främst eftersom både operativsystemet och e-postprogrammet är så gamla att de har blivit enkla att hacka och modifiera.


Clb3
Medlem

     

     

    A.   Således, för att kunna betrakta mejl och dokument (borttagna från Borttaget-mappen respektive Papperskorgen), som oåterkalleligt borta (från datorn) är alternativet, urmontering och mekanisk destruktion av hårddisken (för det är väl från denna som ”borttagna” mejl och andra dokument kan återskapas) – är detta rätt uppfattat?

    B.   Tilläggsfråga på samma tema: Om jag hämtar upp t ex en Word-fil från ett USB-minne till datorns RAM-minne, finns det efter att filen stängs ned från RAM-minnet spår kvar i datorn någonstans av filen, eller blir spåren helt och definitivt bortsopade från datorn i samma stund som filen stängs ned från RAM-minnet?   

    C.   Forts fråga B: Det som finns kvar i datorn med koppling till filen (i fråga B), är dess namn i mappen Senast använda dokument, där filnamnet går att ”ta bort” genom att markera filnamnet, högerklicka och klicka på Ta bort. Är det samma sak som gäller här, som för borttag av mejl från Borttaget-mappen och dokument som tömts från Papperskorgen – d v s trots att man tagit bort filnamnet från Senast använda dokument (enl ovan) finns det ändå kvar någonstans i datorn (på hårddisken?). Är det alltså även i detta fall mekanisk destruktion av hårddisken som gäller, för att filnamnet skall var oåterkalleligt borta (från datorn)?

    A. Ja. En rejäl klohammare gör underverk i fråga att göra det omöjligt att återskapa filer.
    B och C. Det jag kan svara på en full säkerhet är att det som finns i mappen Senast använda dokument, det är bara en vanlig genväg till filen som användes och kan bara avslöja var filen fanns och inget om vad den innehöll. Det är därför riskfritt.
    Det jag däremot inte vågar garantera med hundraprocentig säkerhet är att det alla spår utplånas. När man använder exempelvis Word skapas temporära filer för att spara arbetsversioner av dokumentet medan du arbetar med det. När du stänger dokumentet plockas dessa temporära filer bort, men jag vågar inte garantera att säkerhetsföretag eventuellt inte kan gå in och återskapa de temporära filerna.
    Med ett modernare operativsystem hade det varit enkelt att lösa genom att aktivera de inbyggda säkerhetsfunktionerna för kryptering av användarkonton – ingen kommer åt någonting på någons konto på datorn utan att logga in på kontot. Då räcker det med ett bra lösenord för att ingen ska komma åt dina filer oavsett om de är temporära eller ej.


    Clb3
    Medlem

       

      D. Jag uppfattar ovan ”Svar, B och C”, att temporära filer/arbetsversioner av t ex en Word-fil (som hämtats från ett USB-minne) som plockas bort när dokument stängs, skulle kunna återskapas, från RAM-minnet. Så, för att  oåterkalleligt ta bort (från datorn) temporära filer/arbetsversioner gäller samma sak för RAM-minnet som för  hårddisken, d v s  urmontering och mekanisk destruktion – är detta rätt uppfattat?

      E. Beträffande ”Frågan C”, angående filnamn i mappen Senast använda dokument, tror jag att vi missförstår varandra lite. Min fråga var alltså om själva filnamnet (alltså det som tagits bort genom att markera filnamnet, högerklicka och klicka på Ta bort), kan finns kvar i datorn någonstans (hårddisken?) och därifrån skulle kunna återskapas – d v s så att filnamnet återuppstår i mappen Senast använda dokument?

      F. ”Svar B och C”: Angående modernare operativsystem med inbyggda säkerhetsfunktioner för kryptering av användarkonton, plus ett bra lösenord. Med referens till notisen ”Enkelt att gissa lösenord” sid 9 i senaste numret av Pc Tidningen ((9/16) är det lätt att bli en aning konfunderad i sammanhanget. Jag vet inte om det är något jag missar, men vad jag kan förstå finns det, även i modernare operativsystems säkerhetsfunktioner en svag och möjligt genomträngbar länk i kedjan – lösenordet, utifrån det som står i notisen. Rätt eller fel?

      Två tilläggsfrågor om man spinner vidare på temat ”oåterkalleligt borttag av spår”, i anslutning till avveckling av en dator (t ex till någon form av återvinning):

      G. Om hårddisken demonterats och destruerats finns väl inga spår i datorn efter surfaktiviteter på Internet, i termer av besökta webbsidor/webbsajter och sökord som använts i sökmotorer är det rätt uppfattat?

      H. Finns det något mer att tänka på, i anslutning till avveckling av en dator, förutom mekanisk destruktion av hårddisk och RAM-minne, om man vill få bort alla spår?

      /

      D. Ja.

      E. Genvägen gör det eventuellt möjligt att ta reda på namnet på filen och eventuellt var filen var lagrad, men inte var filen innehöll.

      F. Ett lösenord fungerar ungefär på samma sätt om en nyckel som låser upp något. En nyckel kan låsa upp en dörr så att du kan gå igenom dörröppningen, eller låsa upp en låda så att du kan öppna den och komma åt innehållet. Det är jämförbart med hur lösenord fungerar på datorer. Ett bra lösenord är ett effektivt lås som är bättre på att hålla tjuvar ute men det är fortfarande inte komplett och fullständigt inbrottssäkert. Ett dåligt lösenord är som att försöka hålla inbrottstjuvarna ute genom att sätta tejp över dörrspringan på utsidan av dörren. Därför är det alltid viktigt att använda så bra lösenord som möjligt, oavsett vilket operativsystem man använder.
      Med det sagt är det även viktigt att man har ett operativsystem som är någorlunda modernt och uppdaterat. Windows 10 är inte perfekt, men med bra lösenord, kryptering och tvåvägsverifikation blir det näst intill inbrottssäkert. Som en jämförelse är Windows XP ungefär lika inbrottssäkert som ett fyrmannatält – det spelar inte så stor roll hur kraftigt hänglås du sätter på ingången till tältet, det är fortfarande inte speciellt svårt att ta sig in i tältet.

      G. Spåren finns fortfarande på hårddiskens magnetskivor, men som du fysiskt förstör hårddisken spelar det inte så stor roll. Det är som att köra papper genom en dokumentförstörare tills de blir konfetti och sedan slänga konfettin i sjön – det mesta av informationen finns fortfarande på konfettibitarna men i praktiken är det omöjligt att återskapa något.

      H. Om du förstör hårddisken är det riskfritt (se tidigare frågor). RAM-minnen töms när strömmen stängs av, så där räcker det att stänga av datorn för att de ska rensas.


      Clb3
      Medlem

         

        Stort tack för de informativa svaren med belysande jämförelser.

        Forumet ’E-POST’ är stängt för nya ämnen och svar.