Windows 10 mail konfig

Löst
Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av pc-tidningen support pc-tidningen support 8 år, 4 månader sedan.
Skapare
LuLasse
Medlem

Jag har nyligen installerat Windows 10. Använder den inbyggda mailklienten automatkonfigurerad för Telia Tydligen läser inte klienten ner mailen till datorn och tar bort från mailservern ( som den gjorde med min tidigare Vista klient med Pop3). Kan jag inte få mailen nedlästa med Imap.
Utan nedläsning lokalt, så kan jagj ju bara spara mail i max 3 månader på server. Jag vill kunna spara viktiga mail i längre tid. Hur åstadkommer jag detta? Är det bara att byta till Pop3 för att lösa detta eller?
Jag vill även kunna läsa mail från Ipad och Iphone utan att det tas bort från servern.

Jag måste tyvärr erkänna att jag inte riktigt förstår hur du har tänkt dig hur din e-poststrategi ska fungera. E-posten ska laddas hem till din Windows 10-klient och raderas från servern, men läsa e-posten från din iPhone och Ipad utan att den raderas från servern (vilket i praktiken gör att du inte har tillgång till e-posten mobilt efter att du har hämtat den till datorn)? Vore det inte bättre att satsa på en modernare e-postlösning så att du har tillgång till all e-post överallt hela tiden? Det skulle ju dessutom se till att din e-post finns kvar även när hårddisken i datorn gå sänder.

Men om jag har uppfattat din strategi korrekt kommer du att behöva använda IMAP på dina mobila enheter så att de synkroniserar med e-postservern, med växla till POP3 på datorn så att den laddar hem e-posten och raderar den på servern.


LuLasse
Medlem

    Tack för svaret!

    Min strategi är att när jag läst ett mail en gång på något av mina device så är det klart. Om det är ett mail jag vill spara, så efter att jag läst ner till datorn, så tar jag bort all mail jag inte behöver för framtiden, så slipper jag sen se dessa mail i mina andra device efter synkning. Så har jag aft det tidigare och tycker det har fungerat bra för mig. Rätt eller fel, så har jag tänkt.
    Stöder Windows 10 mailklient POP3 och lokala foldrar?

    Du nämner en modern maillösning. Hur skulle den se ut, utifrån att jag vill spara viktiga mail i min dator för eventuell framtida referens och uppföljning. 

    E-postklienten i Windows 10 har stöd för POP3 och IMAP så det ska inte vara något problem. Deras konfigurationsguide är visserligen inte uppdaterad med guider för Windows 10 (eller Outlook 2016 heller för den delen), guiden för Windows 8 borde vara tillräckligt exakt för att får det att fungera.
    https://www.telia.se/foretag/support/epost/konfigureraepostkonto

    Det borde även fungera med lokala mappar, men jag vågar inte lova det eftersom E-postklienten i Windows 10 inte är den mest avancerade.

    Om du tycker att den lösningen fungerar bra för dig, då finns det inget självändamål i att kasta sig över något annat. Det jag tänkte på med en modernare lösning är den vi skriver om i nummer 7-2015 med titeln ”perfekt e-post”. Utan att diskutera den subjektiva uppfattningen om perfekt kan man säga att det handlar om att skapa en e-postadress antingen hos Gmail eller hos Outlook.com (ej att förväxla med e-postklienten Outlook). Låt oss säga att du skapar adressen [email protected] hos Google. Fördelen med dessa e-posttjänster att alla e-postklienten som du använder kommer att synkroniseras mot det kontot så att du har tillgång till alla dina meddelanden överallt i alla e-postklienter hela tiden. Om du raderar ett meddelande kommer det att raderas i alla klienter, medan de du vill ha kvar kommer att finnas kvar i alla klienter.

    Så längt allt väl, men det fina i kråksången är att du fortfarande kan ta emot e-post med din Telia-adress genom att tala om för Googles e-posttjänst att den ska hämta all e-post som kommer till Telias mailserver och flytta den till ditt gmail-konto. Du behöver aldrig mer konfigurera någonting att använda Telias servrar eftersom Gmail tar hand om det, du kommer att ha tillgång till det vi kan kalla din Telia-mail överallt (via gmail), du för tillgång till en extra e-postadress i och med din gmail-adress, du kommer att ha kvar din e-post även om du lämnar Telia eller din hårddisk kraschar eftersom den lagras på Googles servrar.

    Det kan kanske låta trassligt, vilket var anledningen till att vi skrev den omfattande guiden i tidningen, men det låter värre än det är och när det väl är gjort är det, tja, i varje fall näst intill den perfekta e-postlösningen.

    Forumet ’E-POST’ är stängt för nya ämnen och svar.