Forumsvar skapade


Clb3
Medlem

     

    Tack för intressanta synpunkter.

    Fråga: Sker verkligen någon faktisk laddning av batteriet, vare sig det handlar om 5 timmar eller ett par dygns laddningstid när inget, som jag uppfattar situationen, visar på detta – d v s batteriindikatorlampan blinkar inte (långsamt) gult/vitt utan visar ett fast gult sken och nätadaptern blir inte det minsta varm (under ovan 5-timmars-laddning). Laddas batteriet ändå (”i tystnad”) trots avsaknaden av dessa yttre tecken?

    /


    Clb3
    Medlem

       

      Stort tack för de informativa svaren med belysande jämförelser.


      Clb3
      Medlem

         

        D. Jag uppfattar ovan ”Svar, B och C”, att temporära filer/arbetsversioner av t ex en Word-fil (som hämtats från ett USB-minne) som plockas bort när dokument stängs, skulle kunna återskapas, från RAM-minnet. Så, för att  oåterkalleligt ta bort (från datorn) temporära filer/arbetsversioner gäller samma sak för RAM-minnet som för  hårddisken, d v s  urmontering och mekanisk destruktion – är detta rätt uppfattat?

        E. Beträffande ”Frågan C”, angående filnamn i mappen Senast använda dokument, tror jag att vi missförstår varandra lite. Min fråga var alltså om själva filnamnet (alltså det som tagits bort genom att markera filnamnet, högerklicka och klicka på Ta bort), kan finns kvar i datorn någonstans (hårddisken?) och därifrån skulle kunna återskapas – d v s så att filnamnet återuppstår i mappen Senast använda dokument?

        F. ”Svar B och C”: Angående modernare operativsystem med inbyggda säkerhetsfunktioner för kryptering av användarkonton, plus ett bra lösenord. Med referens till notisen ”Enkelt att gissa lösenord” sid 9 i senaste numret av Pc Tidningen ((9/16) är det lätt att bli en aning konfunderad i sammanhanget. Jag vet inte om det är något jag missar, men vad jag kan förstå finns det, även i modernare operativsystems säkerhetsfunktioner en svag och möjligt genomträngbar länk i kedjan – lösenordet, utifrån det som står i notisen. Rätt eller fel?

        Två tilläggsfrågor om man spinner vidare på temat ”oåterkalleligt borttag av spår”, i anslutning till avveckling av en dator (t ex till någon form av återvinning):

        G. Om hårddisken demonterats och destruerats finns väl inga spår i datorn efter surfaktiviteter på Internet, i termer av besökta webbsidor/webbsajter och sökord som använts i sökmotorer är det rätt uppfattat?

        H. Finns det något mer att tänka på, i anslutning till avveckling av en dator, förutom mekanisk destruktion av hårddisk och RAM-minne, om man vill få bort alla spår?

        /


        Clb3
        Medlem

           

           

          A.   Således, för att kunna betrakta mejl och dokument (borttagna från Borttaget-mappen respektive Papperskorgen), som oåterkalleligt borta (från datorn) är alternativet, urmontering och mekanisk destruktion av hårddisken (för det är väl från denna som ”borttagna” mejl och andra dokument kan återskapas) – är detta rätt uppfattat?

          B.   Tilläggsfråga på samma tema: Om jag hämtar upp t ex en Word-fil från ett USB-minne till datorns RAM-minne, finns det efter att filen stängs ned från RAM-minnet spår kvar i datorn någonstans av filen, eller blir spåren helt och definitivt bortsopade från datorn i samma stund som filen stängs ned från RAM-minnet?   

          C.   Forts fråga B: Det som finns kvar i datorn med koppling till filen (i fråga B), är dess namn i mappen Senast använda dokument, där filnamnet går att ”ta bort” genom att markera filnamnet, högerklicka och klicka på Ta bort. Är det samma sak som gäller här, som för borttag av mejl från Borttaget-mappen och dokument som tömts från Papperskorgen – d v s trots att man tagit bort filnamnet från Senast använda dokument (enl ovan) finns det ändå kvar någonstans i datorn (på hårddisken?). Är det alltså även i detta fall mekanisk destruktion av hårddisken som gäller, för att filnamnet skall var oåterkalleligt borta (från datorn)?


          Clb3
          Medlem

            1. Svar, ja. Jag förstår nu också hur felet uppstod. I samband med namngivning av någon Word-fil (i textfältet ovanför suffix-menyn), har jag hamnat i suffix-menyn och där lyckats markera något filsuffix-alternativ som saknade .doc-suffixet. Nu är detta tillrättat och det hela fungerar som tidigare.

            Tack så mycket för hjälpen.


            Clb3
            Medlem

               

               

              Jag är lite osäker på hur kopplingen Word – Utforskaren fungerar, men jag uppfattar situationen, så att det i dagsläget är Word (enl punkt a) ovan) som öppnar Word-filerna (genom ett dubbel-klick på aktuell fil) via Utforskaren, här i form av  en ruta benämnd Flyttbar disk E: och att det är Word som sedan stänger filen via Word-ikonenStäng  (i Words övre verktygsrad).

              Men problemet är i sig inte att öppna filerna, utan hur.

              Om jag (idag) efter att ha öppnat och stängt en första fil i ett USB-minne enligt ovan, vill öppna en annan fil (i samma USB-minne) klickar jag på Arkiv → Öppna (i Words övre verktygsrad), då kommer Utforskaren in i bilden i form av en ruta på skärmen benämnd Öppna och därifrån kan jag klicka mig framåt tills jag kommer till Flyttbar disk (E:), men där blir det stopp. D v s USB-minnets filer visas ej, varken där i fältet under benämningen Flyttbar disk (E:) eller på skärmen (trots att minnet alltså sitter i datorn). Så för att öppna andra filer, efter den första, i samma USB-minne måste jag nu ta ur minnet från datorn och sedan sätta in det, då visas filerna på skärmen som enl ovan, i en Utforskar-ruta benämnd Flyttbar disk E:. Jag måste alltså ta ur och sätt i minnet för varje fil jag vill öppna. – Så fungerade det inte tidigare!

              Fråga 1: I enlighet med tidigare upplägg vill jag fortsatt kunna öppna den första Word-filen i ett USB-minne, genom att i Word klicka på Arkiv → Öppna (i övre verktygsraden) och då hamna i Utforskaren’s Öppna-ruta och där klicka mig fram till (i detta fall) Flyttbar disk E: som alltså skall visa minnets samtliga filer och sedan där klicka på önskad fil för visning på skärmen. Och om jag sedan vill hämta en annan fil från samma USB-minne, efter att jag stängt ned den första filen, skall jag kunna hämta en andra/ny fil (att visas på skärmen) genom att i Word klicka på  Arkiv → Öppna (i övre verktygsraden) och då komma direkt till Utforskar-rutan  benämnd Flyttbar disk E: som ju redan är ”öppnad” (och där ävenså minnets alla filer visas) och där klicka på och hämta upp en ny/annan fil till skärmen. Så fungerade det tidigare och det upplägget vill jag ha tillbaka. Hur göra för att få tillbaka detta upplägg ?  

              Fråga 2: Eftersom jag föredrar att öppna mina (i detta fall) Wordfiler, från Arkiv → Öppna (i Words övre verktygsrad) via Öppna i Utforskarens File-meny ser jag ingen poäng med att det första som händer när jag sätter i ett USB-minne i datorn, är att det kommer upp en Utforskar-ruta benämnd Flyttbar disk E:  (med minnets filer) på skärmen. – Så, hur tar man bort denna funktion? – såvida det inte finns något ytterligare syfte med att filerna  visas i denna form.

              Noterbart: i sammanhanget är att inga manuella justeringar eller dyligt förekommit som skulle kunna ha åstadkommit denna förändring. Utan jag måste i anslutning till hämtning av filer från ett USB-minne ha kommit åt någon tangent/inställning som orsakat det hela.

              /


              Clb3
              Medlem

                 

                Jag uppfattar ovan svar som gällande enbart överförandet av en skärmdump (i detta fallet, ett USB-minnes filregister) till ett textredigerbart Word-dokument i .doc-format.

                Med nyvunna kunskaper från svaren på min mejl-fråga ”Foto från mejl till Word” (av 2015-10-26, under rubriken E-post) har jag kunnat överföra en skärmdump innehållande filregistret till ett USB-minne till ett Word-dokument i formatet .doc (med nuvarande programvara, XP och Office 2003) och på så sätt få en pappers- kopia på USB-minnets filregister.

                Så, sammanfattningsvis kan sägas att halva problemet är löst. Jag kan nu ”kopiera över” ett USB-minnes filregister till ett Word-dokument som jag sedan kan skriva ut som papperskopia. – Att ha möjlighet att textredigera i registret får tills vidare anstå. (Jag har f n inte provat på programmen FreeCommander och Directory Printer).

                /


                Clb3
                Medlem

                   

                  Tackar! Nu fungerar det, efter lite första-gången-trixande. Bilden/fotot (på Word-dokumentet) blir ju dessutom redigerbar inom vissa gränser.

                  Ett litet tillägg om någon som läser denna mejl-växling och har Office 2003 i sitt programpaket;  Under Infoga (i Word) finns inte ”Infoga bild” utan det är ”InfogaBildobjektFrån fil…” som gäller.

                  /


                  Clb3
                  Medlem

                    Det har tidigare inte nämnts något om att man förutom att spara bilden också måste ”placera bilden” för att den skall fastna på ett Word-dokument. Jag har m a o hittills inte utfört något moment efter att jag tryckt på Spara (punkten 5, ovan), utan uppfattat det som att när man utfört ovan 1-5 moment (inkl avslutat med Spara) överförs bilden till ett Word-dokument, d v s som när man sparar/överför text till ett Word-dokument (Markera, Kopiera, Klistra in/”Spara”).

                    Så:

                    1) Vad konkret innebär ”placera bilden”?

                    2) Och hur gör jag detta?


                    Clb3
                    Medlem

                       

                      Det fungerar halvvägs. D v s proceduren med att högerklicka på bilden i Outlook fungerar; 1) Spara bild som ..,  2) Spara i: (E:),  3) Filnamn: xxx,  4) Filformat: JPEG (*.jpg),  5) Spara. Men när jag sedan kollar i Word / E: / Filregistret, finns inte filen där. – Om jag ”sparar om” bilden enligt; ”högerklicka på bilden i Outlook” och kommer till Spara i-fältet och anger E: visas filen (som jag alltså redan sparat en gång) med bild-ikon, namn och .jpg-format. Så på Outlook-sidan verkar det ju fungera, men inte själva överföringen till Word. Nu finns filen (bilden/fotot) inte heller ”dold” och i oläsbar form (i Word), som när jag sparade den via Arkiv-menyn.

                      Handlar det om någon inställning/låsning i Word när det gäller jpg-formatet? Word fungerar i övrigt utan problem.

                      /


                      Clb3
                      Medlem

                         

                        Som det förefaller fattas ett eller flera steg i min ”överföringsprocess”, men vilka?

                        Jag gör följande: 1: Klickar på Arkiv-menyn, 2: Klickar på Spara bifogade filer  3: Markerar det foto (den fil) jag vill spara, 4: Anger i Spara till-fältet vilken mapp jag vill spara foto i (i detta fall mapp E:), 5: Klickar på Spara-knappen.

                        Jag väljer alltså inte något filformat, då det inte finns någonstans i den ruta som ovanstående 5 moment har genomförts, att ange filformat. Så det filformat filen (fotot) får när det sparas är samma format som filen (fotot) har i mejlet, i detta fall .jpg. – Den enda plats som det går att skriv något i, i ovan nämnda ruta, är i Spara till-fältet, men skriver man något annat än ett mappnamn i detta fält kommer en felruta upp på skärmen.

                        Vidare, det märkliga är att den sparade filen/bilden (i jpg-format) visas inte i mapp E:’s filregister, så huruvida filen har någon bild-ikon vet jag inte. – För att kunna hämta upp denna ”dolda” fil måste jag skriva filens (fotots) namn, sådan det är i mejlet (alltså i den form som det har sparats) i fältet Filnamn (längst ned i E:-mappens Öppna-ruta) och sedan trycka Enter, då visas fotot i ”oläsbar” form på skärmen.

                        /


                        Clb3
                        Medlem

                           

                          Jag har öppnat mejlet, klickat på Arkiv-menyn, sedan klickat på Spara bifogade filer vilket resulterar i att en ruta kommer upp på skärmen som visar mejlets bilagor (foton) och även innehåller en Spara till-ruta och en Spara-knapp. Jag har därefter markerat vilken bilaga (foto) jag vill spara över till ett Word-dokument, valt mapp, E: (USB-minne) och sedan tryckt på Spara-knappen. Huruvida detta förfarande innebär att hela e-postmeddelandet sparats som en bild vet jag inte. Har jag gjort fel eller missat något steg?

                          MS Guiden (https://support.office.com/sv-se/article/Öppna-och….) avser Outlook 2010.

                          Win XP, Office 2003 och Outlook Express installerades vid samma tillfälle i min pc.

                          Frågan kvarstår alltså; hur får jag fotot att visas i “läsbar” form?



                          Clb3
                          Medlem

                             

                            När jag klickar på Spara bifogade filer  kommer en ruta upp på skärmen som visar mejlets bilagor (foton), en Spara till-ruta och en Spara-knapp. När jag markerat vilken bilaga (foto) jag vill spara över till ett Word-dokument, valt mapp, E: (USB-minne) och tryckt på Spara-knappen sparas fotot som ett Word-dokument på USB-minnet. Så långt allt väl.

                            Men när jag skall hämta upp fotot (från USB-minnet) till skärmen kommer en ruta upp på skärmen med rubriken: ”Filkonvertering – xxxxxxxxxx.JPG” och fotot visas i ”oläsbar form”, d v s i form bokstäver, siffror och olika tecken i en salig blandning. – I rutan står: ”Välj den kodning som gör dokumentet läsbart. Textkodning”. Därunder finns 3 alternativ att välja på (och bocka för): ”Windows (standard)”, ”MS-DOS” och ”Annan kodning” (75 st att välja mellan, i en separat rullgardinsmeny). Jag har testat och bockat för ”Windows (standard)” och ”MS-DOS” och även testat några under ”Annan kodning” (”Västeuro-peiska DOS”, ”Nordiska DOS”, vilka är de som kommer  närmast i sammanhanget, i övrigt handlar det om Arabiska, Grekiska, Kinesiska, Japanska Turkiska, Hebreiska o s v varianter), men i inget av de testade fallen resulterar det i att filen blir läsbar d v s själva fotot visas.

                            Obs! ”HKEY_LOCAL_MACHINE SOFTWARE MicrosoftShared Tools Text Converters ImportMSWord6.wpc” är redan borttagen.

                            Hur får jag fotot att visas i “läsbar” form.? (Bilagan/fotot går att skriva ut, från mejlet).

                            /


                            Clb3
                            Medlem

                               

                              Jo, det handlar i första hand om att kunna textredigera skärmbilden och då i form av ett Word-dokument. Om detta inte är genomförbart är en papperskopia av skärmbilden alternativet. 

                              Utgångsläge och bakgrund

                              ”Word – Arkiv – Öppna – Mina dokument – Flyttbar disk (E:)”. När jag klickar på Flyttbar disk (E:) visas filregistret för den ”Flyttbara disken” (i detta fall ett USB-minne) i en ruta på skärmen med rubriken ”Öppna”. Denna ruta, nu innehållande filregistret för ett USB-minne, vill jag kunna kopiera över till ett Word-dokument för att på så sätt kunna textredigera exempelvis filernas namn, inbördes ordning m m för att få en mall och utifrån denna i slutänden kunna omdisponera filer mellan olika USB-minnen till ett mer strukturerat upplägg än dagens. (Det handlar alltså om ett flertal USB-minnen med ”fler än 2 filer” i varje). – Eftersom det inte går att via ”Markera-Högerklicka-Kopiera-Klistra in” filregistret på ett Word-dokument (från skärmen som beskrivits ovan), var min tanke att lösa det hela via en skärmdump. 

                              Fråga 1

                              Att via en skärmdump kopiera in en skärmbild i .doc-format på ett Word- dokument har  hittills visat sig inte fungera. Är det överhuvudtaget möjligt att kopiera in ett USB-fil-register, som visas på skärmen enligt ovan beskrivet, på ett Word-dokument?  Om så, hur?

                              Fråga 2

                              Går det att kopiera en på skärmen visad bild, enligt ovan (ett USB-minnes filregister i rutan ”Öppna”), som möjliggör utskrift i form av en papperskopia. Om detta är möjligt, hur går jag till väga? – Jag har inte testat att spara skärmdumpen som en bild i BMP-, JPG- eller PNG-formatet, då jag är osäker på hur detta görs.

                              /


                              Clb3
                              Medlem

                                 

                                Jo, det handlar i första hand om att kunna textredigera skärmbilden och då i form av ett Word-dokument. Om detta inte är genomförbart är en papperskopia av skärmbilden alternativet. 

                                Utgångsläge och bakgrund

                                ”Word – Arkiv – Öppna – Mina dokument – Flyttbar disk (E:)”. När jag klickar på Flyttbar disk (E:) visas filregistret för den ”Flyttbara disken” (i detta fall ett USB-minne) i en ruta på skärmen med rubriken ”Öppna”. Denna ruta, nu innehållande filregistret för ett USB-minne, vill jag kunna kopiera över till ett Word-dokument för att på så sätt kunna textredigera exempelvis filernas namn, inbördes ordning m m för att få en mall och utifrån denna i slutänden kunna omdisponera filer mellan olika USB-minnen till ett mer strukturerat upplägg än dagens. (Det handlar alltså om ett flertal USB-minnen med ”fler än 2 filer” i varje). – Eftersom det inte går att via ”Markera-Högerklicka-Kopiera-Klistra in” filregistret på ett Word-dokument (från skärmen som beskrivits ovan), var min tanke att lösa det hela via en skärmdump. 

                                Fråga 1

                                Att via en skärmdump kopiera in en skärmbild i .doc-format på ett Word- dokument har  hittills visat sig inte fungera. Är det överhuvudtaget möjligt att kopiera in ett USB-fil-register, som visas på skärmen enligt ovan beskrivet, på ett Word-dokument?  Om så, hur?

                                Fråga 2

                                Går det att kopiera en på skärmen visad bild, enligt ovan (ett USB-minnes filregister i rutan ”Öppna”), som möjliggör utskrift i form av en papperskopia. Om detta är möjligt, hur går jag till väga? – Jag har inte testat att spara skärmdumpen som en bild i BMP-, JPG- eller PNG-formatet, då jag är osäker på hur detta görs.

                                /